OPREZNO SA SMANJENJEM NAKNADE ZA ŠUME: Hrvatski drvni klaster upozorava na štetne posljedice ukidanja OKFŠ-a

Kohlbach / KBE Bioenergie

U sklopu predloženih mjera štednje za ublažavanje posljedica krize izazvane pandemijom COVID-19 postoje i najave ukidanja naknade za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ). Hrvatski drvni klaster smatra kako postoji niz potencijalno opasnih posljedica u slučaju realizacije ovog prijedloga, prije svega zbog činjenice što se glavnina prikupljenih sredstava koristi za zaštitu od požara na krškom području koji čini preko 40% svih šuma u RH te za razminiranje šuma, što je 25 godina iza rata još uvijek velik sigurnosni, socijalni i gospodarski problem za koji u javnom prostoru nema dovoljno senzibiliteta.

Hrvatski drvni klaster u potpunosti podržava mjere i napore Vlade RH usmjerene prema rješavanju brojnih izazova uzrokovanih pandemijom, a upravo je drvoprerađivački sektor među prvima još u siječnju i veljači osjetio posljedice ove globalne krize, a naše tvrtke su uglavnom korisnici mjera za zadržavanje zaposlenosti, budući da su zbog izvozne orijentacije sektora prihodi nekih tvrtki smanjeni od 40-70%.

Također, podržavamo prijedloge gospodarstvenika, poslovnih asocijacija i medija za ukidanje ili smanjenje parafiskalnih nameta koji snažno opterećuju gospodarstvo u svim onim slučajevima kada se to treba i može izvesti bez posljedica. Međutim, u ovom slučaju, ne radi se o parafiskalnom nametu, nego o solidarnom financiranju ključnih funkcija zaštite okoliša i javne sigurnosti. Ukidanje naknade za OKFŠ može ugroziti neke vitalne funkcije opće sigurnosti, primjerice razminiranje šuma ili zaštitu od požara, a ljetna sezona je upravo pred nama i nadamo se da se neće ponoviti scenariji poput požara koji je ugrozio Split ili slučajevi kada su požarom devastirane šume na otocima.

Sama ideja OKFŠ-a bazira se na principu solidarnosti i na sudjelovanju svih gospodarskih subjekata u financiranju općih potreba, po uzoru na najrazvijenije zemlje. Kvaliteta okoliša znatno utječe na rad svih gospodarskih subjekata i omogućava zdravlje i dobrobit svih građana. Uopće nisu primjerene izjave kako šumska naknada nema veze s radom poduzetnika u drugim sektorima poput bankarstva, turizma ili informatike. Štoviše, šume osiguravaju čistu vodu i čisti zrak, dom su bogatoj flori i fauni koja kreira i potiče bioraznolikost. Šume sprječavaju eroziju tla i upotpunjuju naš mediteranski ugođaj i važna su sastavnica turističke ponude.

Europi trebaju njezine šume, navodi se u EU strategiji o šumama iz 2013. godine, a upravo se ovih dana u Europskom parlamentu radi na izradi nove strategije koja šumama u svim zemljama članicama predviđa važniju ulogu u revitalizaciji ruralnih područja i osiguravanju još bolje razine zaštite okoliša. Green Deal predviđa razvoj pametnog gospodarstva u ”zelenijoj Europi” i u svim tim novim politikama predviđa se šire uključivanje svih resursa na šumi baziranih industrija. 48% hrvatskog teritorija je pod šumama na koje svi građani mogu biti ponosni, a zahvaljujući održivom i organiziranom upravljanju unatrag 260 godina Hrvatska je u krugu rijetkih europskih zemalja koje imaju prirodne šume.

Hrvatski drvni klaster je prepoznatljiv dionik unutar na šumi baziranih industrija i snažan europski zagovaratelj održivog razvoja RH, što se i u ovoj krizi potvrđuje kao ispravno stajalište, jer države koje su se oslonile na sektore s tradicijom i domaćom sirovinom lakše i spremnije mogu amortizirati tržišne udare i krizne scenarije. U sklopu intenzivne i dnevne suradnje s tvrtkom Hrvatske šume d.o.o. naše tvrtke iznose i kritičke osvrte na suradnju s ciljem poboljšanja nekih komercijalnih uvjeta, što je razumljivo i primjereno takvoj vrsti suradnje. Treba istaknuti kako su početkom ove krize Hrvatske šume d.o.o. temeljem odluke Vlade RH produžile rokove plaćanja drvoprerađivačkim tvrtkama na 100 dana, što je bila vrlo konkretna i dobrodošla podrška cijelom sektoru.

Međutim, u ovom slučaju treba naglasiti nedvosmislenu podršku, budući da se Hrvatski drvni klaster ne slaže s inicijativama za ukidanje OKFŠ-a, nego kroz komunikaciju prema nadležnim institucijama i medijima ističe stratešku podršku postojećem modelu funkcioniranja hrvatskog šumarstva koje je uspjelo u velikoj mjeri sačuvati šume za buduće generacije te tvrtki Hrvatske šume d.o.o. koja iz prikupljene naknade financira niz društveno odgovornih potreba.

 

Comments are closed.