ODRŽANA SJEDNICA IO HRVATSKOG DRVNOG KLASTERA I CROBIOM-a: Predloženi kandidati i programi za nadolazeće izbore

Kohlbach / KBE Bioenergie

U zagrebačkom hotelu Westin jučer je održana zajednička sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog drvnog klastera i CROBIOM-a, na kojoj je sudjelovalo više od 40 predstavnika drvoprerađivačkog sektora iz cijele Hrvatske, ali i mnogobrojni gosti – predstavnici Hrvatskog sabora, Hrvatskih šuma, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva poljoprivrede.

Kroz dnevni red se raspravljalo o novoj Strategiji šumarstva Europske unije te mogućnostima za zelenu javnu nabavu, a prisutnima ih je predstavila predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, ranije vrlo aktivna zastupnica u Europskom parlamentu.

Vodstvo tvrtke Hrvatske šume je izvijestilo o sirovinskim kretanjima u ovoj godini pa je tako rečeno kako je od početka godine prodano i proizvedeno 200.000 m3 manje drvnih sortimenata. Istovremeno, potraživanja Hrvatskih šuma od klijenata su porasla za 165 mil. KN, uslijed odgode rokova plaćanja. Jedna od točaka sjednice je bio i utjecaj pandemije Covida-19 na globalno i europsko tržište drva i drvnih proizvoda. Većina prisutnih je istaknula kako su proljetni gubici zbog zastoja bili veliki, ali se ponovnim otvaranjem gospodarstva stanje vratilo u normalu, odnosno na prošlogodišnje rezultate. Isto tako, iznesen je i zanimljiv podatak Hrvatske gospodarske komore kako je izvoz peleta porastao za čak 20 posto u prvoj polovici godine.

Šumarski fakultet je izvijestio o novostima u obrazovnom procesu i pokrenutim dislociranim studijima u Vinkovcima i Virovitici te je zaključeno kako ovogodišnji interes studenata raste zahvaljujući brojnim online kampanjama, ali i kako ima još puno posla na motiviranju, pridobivanju i osposobljavanju mladih za posao u drvoprerađivačkom sektoru.

Osim toga, govorilo se i o promjenama u europskom udruženju drvoprerađivačke industrije CEI-Bois. Ususret sektorskim izborima predstavljeni su i kandidati i programi za nadolazeće izbore u HGK udruženju, Hrvatskom drvnom klasteru i CROBIOM-u. Za predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK je od strane stručne javnosti predložen Denis Fudurić, ispred tvrtke Finvest Corp d.d. koji se zalaže za nastavak uspješne suradnje s Hrvatskim šumama i poboljšanja Pisma razumijevanja. – Potreban nam je kontinuitet i zadržavanje svih radnih mjesta u sektoru, stoga treba osigurati nastavak proizvodnje i moramo voditi brigu oko svih drvoprerađivača, onih velikih koji su nositelji razvoja u pojedinim podsektorima, ali i za male tvrtke i pilane koje zapošljavaju lokalne radnike na ruralnim područjima – istaknuo je Fudurić na predstavljanju razvojnog četverogodišnjeg programa. 

Za predsjednike Hrvatskog drvnog klastera i CROBIOM-a ponovno su predloženi Stjepan Vojinić (Bjelin d.o.o.) i Davor Zec (Moderator d.o.o.). S obzirom na velike tržišne i proizvodne izazove izazvane pandemijom apelira se na tvrtke u cilju zadržavanja afirmativnog pristupa sektoru, ali i kako je potrebno promijeniti mnogobrojne sektorske paradigme, te osvježiti kadrovsku bazu novim i nekompromitiranim kadrovima.

Video sa sjednice možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=GR3xv64Bh5w

 

Comments are closed.