ODLIČNA PROMOCIJA DRVNE INDUSTRIJE U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT: 4.000 posjetitelja na izložbi namještaja

Kohlbach / KBE Bioenergie

Zbog velikog interesa publike, izložba o povijesti industrijskog i dizajnerskog namještaja „Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.“ otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt zatvara se kasnije nego što je prvotno planirano. U nešto više od mjesec dana izložbu je posjetilo gotovo 4.000 građana, stoga je datum zatvaranja odgođen do nedjelje 25. kolovoza 2019.

Za posljednji vikend izložbe planirana su i dva posebna termina za razgled i stručno vodstvo autorice i kustosice izložbe dr.sc. Vanje Brdar Mustapić. Stručna vodstva predviđena su u subotu i nedjelju u 12.00 sati, a namijenjena su svima koji žele saznati više o ovom iznimno plodonosnom razdoblju u razvoju industrije i dizajna namještaja u Hrvatskoj.

Dodajmo još jednom da se ovom izložbom prvi put na jednome mjestu predstavljaju vrhunski dizajnerski dijelovi asortimana namještaja nekih od najznačajnijih tvornica iz navedenog razdoblja. Posjetitelji su vidjeli proizvode tvornica „Mundus – Florijan Bobić“, „Mobilia – Ivo Marinković“, „Marko Šavrić“, „TMN Jadran“, „DIP Novoselec“, „TVIN Virovitica“, „SpinValis“ i mnogih drugih. Glavni cilj izložbe je podići svijest o baštinskoj dimenziji industrijske i dizajnerske produkcije namještaja ‒ kao zalog za sadašnjost i budućnost industrijske proizvodnje i dizajna namještaja u Hrvatskoj. Osim izloženog namještaja, svi posjetitelji mogu vidjeti i nacrte, fotografije te dokumentarnu građu i televizijske priloge kojima se demonstriraju nastupi na sajmovima i izložbama te tehnologije i proces proizvodnje.

Izložba se još može razgledati u subotu od 10-19 sati te u nedjelju 25.08. do 14 sati. Svi koji neće biti u mogućnosti posjetiti izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt, moći će to učiniti na nadolazećem sajmu Ambienta za Zagrebačkom velesajmu.

Hrvatski drvni klaster želi istaknuti veliki organizacijski napor i trud Muzeja za umjetnost i obrt, budući da je navedena izložba predstavila na primjeren način kulturnu i industrijsku baštinu hrvatske proizvodnje namještaja, a završetak izložbe poklapa se s odličnim vijestima koje su nedavno stigle od domaćeg statističkog ureda (DZS), kako su proizvođači namještaja u lipnju zabilježili rekordan rast u proizvodnji namještaja od 10,6 % u odnosu na prethodnu godinu, s time da kumulativni rast proizvodnje ove industrijske grane u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 5%. Navedenim statističkim pokazateljima sektor proizvodnje namještaja nastavlja prkositi izvoznim i statističkim trendovima, koji tijekom prve polovice 2019. nisu bili povoljniji za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

 

 

Comments are closed.