NESTAŠICA MEKOG DRVA U SAD-U: Potražnja je daleko veća od ponude

Kohlbach / KBE Bioenergie

Zdravstvena kriza i lockdown u SAD-u su uzrokovali velike probleme s proizvodnjom drvne građe. Naime, pandemija je prouzročila veliko smanjenje ponude, ali se istovremeno značajno povećala potražnja i to zbog činjenice da su se mnogi vlasnici kuća odlučili za obnovu tijekom zatvaranja gospodarstva.

Random Lenghts procjenjuje kako su cijene drvne građe porasle za 134 posto u odnosu na prošlu godinu, a izgradnja kuće je u prosjeku skuplja za čak 14.000 USD. Srednja cijena novih kuća prodanih u srpnju iznosila je 330.600 USD, što je 22.300 USD više u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

O tome se oglasilo i Nacionalno udruženje graditelja domova (NAHB) te poslalo pismo predsjedniku Trumpu pozivajući ga da apelira na drvoprerađivače da pojačaju proizvodnju. Isto tako, pozivaju i na davanje prioriteta novom sporazumu s Kanadom, čime bi se ukinule carine koje iznose više od 20 posto na uvoz drvne građe.

Pilanska industrija je vitalni dio američke ekonomije. U 2016. godini američka drvna industrija mekog drveta zapošljavala je više od 18.000 radnika i isporučila otprilike 7,12 mlrd. USD vrijednih drvnih proizvoda. Uvoz drvne građe od mekog drva iz Kanade u 2016. iznosio je 5,78 mlrd. USD, izvijestio je Woodworking Network.

Comments are closed.