NAJVEĆI PROJEKT U POVIJESTI PP MEDVEDNICA: Otvorenje Centra za posjetitelje Medvedgrad krajem godine!

Kohlbach / KBE Bioenergie

U budućem Centru za posjetitelje Medvedgrad održana je godišnja, druga po redu konferencija projekta „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica.“ Riječ je o najzahtjevnijem i financijski najvećem projektu u povijesti PP Medvednica kojim će se urediti Centar za posjetitelje Medvedgrad te unaprijediti posjetiteljska infrastruktura.

Opći cilj projekta je uspostava održivog korištenja prirodne baštine Parka i pripadajućih sadržaja s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj/regionalnoj razini. Osim uređenja Centra za posjetitelje, projekt obuhvaća i uređenje biciklističkih ruta, signalizacije unutar i izvan granica Parka te obogaćivanje edukativne i interpretativne ponude kreiranjem niza programa.

Rekonstrukcija Medvedgrada započela je u studenome 2018. godine, a koštala je više od 37 mil. KN. Nedavno su završili građevinski radovi, a predstoje još aktivnosti na muzeološkim postavima u Južnoj kuli, Zapadnom i Istočnom palasu  koji podrazumijevaju brojne interaktivne izloške posvećene prirodnoj i kulturnoj baštini Parka. Službeno otvaranje za posjetitelje očekuje se krajem ove godine.

Dodajmo još i kako je u novi Centar u velikom dijelu izgrađen od drva, a upravo je ravnateljica Parka Marina Popijač iznijela hvalevrijednu ideju kojom bi se potaknula gradnja drvom, posebice u područjima Parkova prirode i Nacionalnih parkova. – Na području PP Medvednica u nedavnom je potresu oštećeno cca 10.000 građevina. Naša glavna zgrada je jedna od rijetkih koje nisu oštećene, a to možemo zahvaliti drvenoj konstrukciji. Sve to nas motivira na promišljanje o potrebi pokretanja šireg projekta drvene gradnje, što je i prilika za šumarstvo i drvnu industriju za domaću potrošnju sirovine i za korištenje tradicije i znanja – izjavila je nedavno Popijač.

Comments are closed.