„NAJSTARIJA MEDULINKA“ JE HRVATSKO STABLO GODINE: Kandidirat će se za titulu Europskog stabla 2021. godine

Kohlbach / KBE Bioenergie

S osvojenih 9.373 glasova, „najstarija Medulinka“, odnosno stablo ladonje u centru Medulina,  pobjednik je ovogodišnjeg natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine. Tim se natjecanjem promoviraju se priče o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice, čime se želi podignuti svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Cilj je natjecanja privući ljude i potaknuti lokalne zajednice da se uključe u zaštitu prirode i lokalne baštine, a na taj se način promoviraju stabla kao bitan element kulturnog i prirodnog bogatstva, te privlači pozornost javnosti i medija na zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti.

Svoj glas za jednog od kandidata dalo je čak 23.238 glasača, a u natjecanju su sudjelovale i  Lovrecove platane iz Svetog Urbana u Međimurskoj županiji, Baka maslina iz Kaštel Štafilića u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Lepa lipa iz Sluma u Istarskoj županiji, Uskočka lipa na Žumberku iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje u Zagrebačkoj županiji, zatim Cedar u Perivoju mladenaca iz Opatije u Primorsko-goranskoj županiji, Hrast Lužnjak iz Siska u Sisačko-moslavačkoj županiji, te Impresivni gorostas iz Visokog u Varaždinskoj županiji.

Najstarija Medulinka, kao pobjednica natjecanja, dobitnica je nagrade Istraživanja zdravstvenog stanja i statike pojedinih dijelova stabla upotrebom sigurnih i neagresivnih metoda rezistografiranja i zvučnog tomografiranja, osiguranu od strane Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a ide i u finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja. 

Comments are closed.