MINISTARSTVO i ENERGETSKA UČINKOVITOST: Dobri primjeri su Spin Valis i drvna industrija

Kohlbach / KBE Bioenergie

Ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš formalizirali su ugovore o dodjeli bespovratnih 270 mil. KN ili oko 2 i pol puta više sredstava nego što je to bilo planirano početkom provedbe (bilo je predviđeno 114 mil. KN). Radi se o natječaju iz listopada 2017., odnosno o ukupno odobrenih 77 projekata energetske obnove tvornica.

Vrlo je znakovito, a pohvalno o tome pišu vodeći mediji, da se pojedinačno na razini cijele Hrvatske ističe požeški Spin Valis, koji je prijavio projekt ukupne vrijednosti 40 mil. KN. Odobrena im je potpora od cca 50%, odnosno 19,7 mil. KN za investiciju u kogeneracijsko postrojenje II, snage 500 KW električne energije i 2,7 MW toplinske energije. Realizacijom ovog projekta osigurat ćemo stabilnost u radu te grijanje za 2,5 hektara našeg prostora kao i  smanjiti kupovinu struje od HEP-a za više od 60%, što nam donosi  neovisnost od rizika tržišnih udara. Najvažnije je da ćemo koristiti drvnu masu koja nam ostaje nakon prerade trupaca, rekao je za Poslovni dnevnik istim povodom Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave.

Bespovratne potpore još su dobile tvrtke DI Čazma 10,9 mil., Mundus Viridis 8,8 mil., Lokve 6,4 mil., Drvo Samardžija 4,2 mil., Promming 3,6 mil., DI Klana 3,6 mil., Naprijed Sinj 3,1 mil., Ancona 1,5 mil., AMS Biomasa 1,1 mil. itd.

 

Comments are closed.