KORONAVIRUS ZAUSTAVIO ŠUMARE I USPORAVA TRANSPORT: Kakve se posljedice očekuju?

Kohlbach / KBE Bioenergie

Većina svjetskih analitičara svakodnevno pokušava prognozirati utjecaj kineskog virusa na svjetsko gospodarstvo, a jučer su objavljene poprilično loše sektorske informacije iz Novog Zelanda čiji šumarski sektor glavninu proizvodnje plasira kineskim kupcima koji godišnje ukupno kroz sve sektore prerade preko 180 mil.m3 drva, a koje uglavnom stiže iz uvoza.

Kako se radilo o preklapanju dugačkih kineskih blagdana i restrikcija uzrokovanim virusom i drugi azijski poslodavci – izvoznici u Kinu su prisiljeni dio radnika poslati kućama, a dio ih proizvodi za skladišta.

Najugroženije su isporuke hrane i drva o čemu pišu i mediji u Vijetnamu. Zbog transportnih ograničenja mnoge kineske tvrtke nisu u mogućnosti primiti prekomorske pošiljke, stoga se govori o čestim odgodama, ali zasada se, barem u javnosti manje špekulira o valu smanjenja kineskih narudžbi, ili o ozbiljnijim pritiscima na cijene.

Talijanski mediji nagađaju da će ova zdravstvena kriza imati snažne ekonomske posljedice, daleko veće od krize koja je pratila SARS, budući da je sadašnja globalna uloga Kine puno značajnija nego prije 15-20 godina i da će se usporavanje u Kini preliti na glavne dobavljače iz Europe i Afrike, odnosno da će stradati i neki dobavljači u europskim zemljama.

Kina je optužila SAD za širenje straha i istovremeno je na tržište ubacila injekciju od 174 mlrd. USD, no financijska tržišta su već loše reagirala, poput burze u Šangaju gdje su cijene dionica pale za -7%, dok je ukupno smanjenje vrijednosti dionica u Šangaju prešlo 400 mlrd. USD.  

Comments are closed.