Konferencija u Bruxellesu: Naša šuma – Naša budućnost!

Otvarajući veliku EU konferenciju koja dolazi na kraju mandata ove Komisije i koja je danas u Bruxellesu okupila više od 350 sudionika, EU povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan je istaknuo kako šumarstvo igra važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena te istovremeno zapošljava 3.5 milijuna radnika. Istaknuto je kako su šume pravi čuvar i generator razvoja na ruralnom prostoru i prekrivaju preko 40 posto teritorija Unije.

Predsjednik EUSTAFOR-a Reinhard Nefat naglasio je kako je najveće dostignuće održivo gospodarenje šumama iako treba otvoreno reći kako u EU imamo mnogo izazova poput borbe s požarima, utjecajem sve lošijeg vremena ili masovnom pojavom štetnika. Želimo promovirati multifunkcionalnu i multinamjensku ulogu šuma. Šume su čuvar bioraznolikosti jer u proteklih 30 godina je bilo dosta incidenata u okolišu, ali to nije bilo uzrokovano gospodarenjem šumama nego utjecajem drugih sektora. Fanny Pomme Langue iz konfederacije privatnih šumovlasnika CEPF je također na otvaranju istaknula vrlo široku i relativno veliku mrežu privatnih vlasnika šuma, koji posjeduju potrebne vještine i znanje za održivo gospodarenje svojim šumama.

Ispred Hrvatske sudjeluju predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog drvnog klastera. Marijan Kavran, direktor Klastera namjerava skrenuti pozornost europske stručne javnosti na još uvijek prisutan problem razminiranja, jer je 38.000 hektara u Hrvatskoj i 110.000 hektara šuma u BiH još uvijek pod minama, što je veliko sigurnosno, socijalno i gospodarsko ograničenje.

Comments are closed.