KOMISIJA USVAJA NOVU STRATEGIJU ZA ŠUME POČETKOM 2021.: Bolja zaštita i upravljanje prirodnim bogatstvom

Kohlbach / KBE Bioenergie

Europska komisija najavila je novu Strategiju za  šume koja će se nadovezati na Strategiju biološke raznolikosti, a cilj će biti osigurati zdrave i otporne šume koje doprinose biološkoj raznolikosti, klimatskim ciljevima i osiguravaju egzistenciju te koje podržavaju kružnu bioekonomiju. Usredotočit će se na zaštitu, obnovu i održivo upravljanje šumama, te na svjetske šume koje još nisu pokrivene.

Među glavnim točkama nove strategije našli su se i ciljevi poboljšanja prevencije od katastrofa i šteta, osiguravanje otpornosti, obnova oštećenih područja i degradiranih ekosustava, ali i poticanje pošumljavanja (najmanje tri milijarde dodatnih stabala do 2030. godine), ruralnog razvoja i lokalnih poduzeća, inovativnih usluga i proizvoda s malim utjecajem na okoliš, a očekuje se i jačanje koordinacije između nacionalnih šumarskih politika i ciljeva Zelenog plana.

Dodajmo još i kako je Komisija zatražila povratne informacije o početnoj procjeni utjecaja nove strategije, a rok je 4. prosinca 2020. Planirano usvajanje strategije je u prvom tromjesečju 2021., a odgovorne jedinice Komisije su DG AGRI, DG ENV i DG CLIMA.

Comments are closed.