KAVRAN REZIMIRAO 2019. NA HRT-u: Green Deal otvara nove perspektive za sektor!

Kohlbach / KBE Bioenergie

U svom gostovanju u emisiji Studio 4 na Hrvatskoj radioteleviziji direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran osvrnuo se na 2019. godinu, sa stajališta drvoprerađivačkog sektora, te je prokomentirao buduće sektorske izazove. Ustvrdio je kako je iza nas jedna stabilna godina u kojoj je sektor ostao zatečen ukidanjem potpora, no bilo je puno više pozitivnih pomaka.

Primjerice, nakon više godina zabilježen je oporavak proizvodnje namještaja, te čak i ostvaren rast proizvodnje od 7,2% u prvih 10 mjeseci. Ipak, hoće li se takav rast nastaviti ili će drvoprerađivački sektor u Hrvatskoj usporiti kao u Njemačkoj ili Italiji, kazao je Kavran, još je teško predvidjeti.

Na postavljeno pitanje prokomentirao je i izmijenjenu vlasničku strukturu domaćih tvrtki, odnosno sve veći broj inozemnih vlasnika u hrvatskim tvrtkama s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje. – To je tranzicijski proces u svim industrijama, ne samo u drvnoj. Danas je oko trećine sektora u rukama stranih vlasnika, a očekuje se da će taj udio rasti jer stranci posjeduju kapital, tržište i znanje – rekao je direktor HDK-a.

Osvrnuo se i na Green Deal – povijesni dokument Europske komisije, koji će, predviđa se, imati značajnu ulogu u daljnjem jačanju sektora. – To je prilika za europsku drvnu industriju jer se Green Deal bazira na prirodnim komponentama, odnosno na drvu, šumi, ekologiji te podrazumijeva borbu za smanjenje emisija CO2 – rekao je Kavran i nadodao kako je drvo zadnjih nekoliko stotina godina bilo odličan element tradicijske gradnje, ali smo se industrijalizacijom okrenuli nekim novim materijalima. – Trebamo se vratiti drvu kao ključnom prirodnom materijalu, ali na novi način. Trebamo ga oplemeniti i upotrijebiti nova znanja jer je drvo materijal budućnosti, a nove EU politike mogu u tome pomoći – zaključio je. 

Cijeli intervju pogledajte OVDJE.

Comments are closed.