KAKO POPULARIZIRATI GENETSKI MODIFICIRANE ŠUME?: Znanstvenici pokrenuli peticiju

Genetska modifikacija stabala je i dalje u svijetu vrlo nepopularna. Jedan od razloga je i činjenica što proizvodi od genetski modificiranih stabala ne mogu dobiti certifikate, odnosno FSC i PEFC oznaku. Riječ je o globalnim oznakama kojima se dokazuje da je proizvod nastao od drva proizvedenog u šumi kojom se održivo upravlja. Ipak, znanost traži dodatna pojašnjenja i prilike, stoga se za genetski modificirana stabla u stručnim krugovima navodi niz prednosti.

Primjerice, mogla bi se bolje oduprijeti štetočinama i sve češćim pojavama suše, što je veliki problem u Južnoj Africi i Brazilu gdje klimatske promjene i širenje štetočina prijete plantažama brzorastućih šuma. Upravo zato, nekolicina znanstvenika je pokrenula peticiju za podršku genetskom modificiranju šuma.

Koautor peticije Wout Boerjan, molekularni genetičar na belgijskom istraživačkom institutu u Flandersu, radi na razvoju genetičkih stabala koja mogu biti pretvorena u biogoriva ili papir koristeći manje energije i kemikalija. Ipak, zabrinut je jer će GM stabla biti manje privlačna i atraktivna korisnicima, budući da se ne mogu uzgajati u certificiranim šumama:  – Tvrtke za proizvodnju celuloze i papira žele i moraju imati oznaku FSC – tvrdi Boerjan i nadodaje da bi ovako uzgojena stabla mogla rasti brže te time smanjiti globalni pritisak na sječu iz prirodnih šuma.

Njegov kolega i koautor peticije Steven Strauss, šumski biotehnolog na sveučilištu u Oregonu,  kaže da stalno povećanje površina certificiranih šuma otežava obavljanje terenskih ispitivanja genetski modificiranih stabala, od kojih u javnosti svi bježe, stoga je i sve manje tvrtki koje ulažu u ovakva istraživanja, a ovom peticijom to se želi promijeniti i promovirati prednosti genetski modificiranih šuma.

 

 

Comments are closed.