Kadrovi i razminiranje su ključni izazovi u šumarstvu i drvnoj industriji regije-KUPRES 2019

Kohlbach / KBE Bioenergie

Dostupnost sirovine u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama može osigurati preduvjete za proizvodnju vrhunskih proizvoda od drva. Međutim sektor šumarstva i drvne industrije suočava se s ozbiljnim nedostatkom kadrova, uslijed emigracije, kako u BiH tako i u cijeloj regiji. Ljudi koji žive u šumi od šume moraju živjeti, jedna je od ključnih poruka s Kupresa, poslana na konferenciji Šumarstvo i prerada drva u BiH, koja se 4.-5.4.2019. održala u ovom važnom šumarskom središtu. 

U ime organizatora direktor ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, Branko Ivković istaknuo je kako je ovaj skup prilika da dionici iz sektora razmijene iskustva, ideje i razviju nove projekte. Ovo nezaobilazno dvodnevno događanje bavi se nizom relevantnih tema, od šumarstva i ruralnog razvoja, biomase i uloge bioekonomije, razminiranja, brendiranja, dok je poseban naglasak stavljen na sektorsko obrazovanje koje je temelj napretka šumarstva i drvne industrije u regiji jugoistočne Europe, naglasio je direktor Ivković. Potrebno je brendirati Bosnu i Hercegovinu ne kao državu koja siječe šumu i izvozi sirovinu nego kao mjesto proizvodnje vrhunskih proizvoda na šumi baziranih industrija.

Na konferenciji, koju ŠGD Hercegbosanske šume i Hrvatski drvni klaster organiziraju četvrtu godinu za redom, okupilo se preko 200 sudionika-predstavnika cijelog lanca prerade, od šumarstva, drvoprerađivača, do dobavljača opreme i proizvođača tehnologija. Rad sektora prate i top političari od lokalne do državne razine. Važan doprinos održavanju ovogodišnje konferencije dali su partneri Europsko udruženje državnih šuma EUSTAFOR i Privredna/gospodarska komora FBiH te sponzori: URBAS, GRUBE, KBE Bioenergie, Polytechnik, STIHL, PALFINGER i Gauss.

Comments are closed.