INNORENEW COE POZIVA NA VEĆE KORIŠTENJE DRVA U SLOVENSKIM OBJEKTIMA: „Moramo učiti na primjeru Petrinje!“

Kohlbach / KBE Bioenergie

Osim u Hrvatskoj, petrinjski potres izazvao je zabrinutost i u regionalnim znanstvenim krugovima. Razorni potres snažno se osjetio i u susjednoj Sloveniji pa su znanstvenici s Instituta za istraživanje InnoRenew CoE izrazili zabrinutost oko mogućeg razornog utjecaja potresa na slovenskom području u budućnosti.

„Čak 33,4 posto slovenske populacije živi na područjima gdje je moguć razoran potres. Istraživanja pokazuju kako je manje od polovice postojećih stambenih zgrada građeno u skladu sa suvremenim konstrukcijskim zahtjevima“, istaknuto je u tekstu kojeg potpisuje dr. Iztok Šušteršič, a navodi se i kako bi sličan, jak potres ostavio 30 do 70 posto stanovništva Ljubljane i okolice bez doma.

„Mnogi od tih izazova mogu se riješiti pametnom i integriranom renovacijom uz pomoć prirodnih materijala iz obnovljivih izvora, kao što je drvo“, ističu iz slovenskog istraživačkog instituta i navode kako bi se na taj način postigla sigurnost, ali i energetska efikasnost te pozitivan učinak na okoliš.

„Trenutno su nam na raspolaganju brojne potpore od Europske nije za poticanje gospodarstva nakon pandemije Covida-19. Kad bi se barem dio tih sredstava uložio u poticanje sveobuhvatne obnove objekata, napravili bismo veliki korak unaprijed“, zaključuje se u tekstu.

Comments are closed.