INICIJATIVA ZA ZABRANU IZVOZA TRUPACA U BIH: Ministarstvo osnovalo radnu skupinu

Ideja o zabrani izvoza trupaca iz BiH, odnosno o uvođenju taksi koje bi destimulirale izvoz, pojavila se još 2017., kada su entitetske vlade FBiH i RS na zajedničkoj sjednici dogovorile potrebu pokretanja zabrane izvoza u cilju zaštite domaćih drvoprerađivača.

Poslije toga, sve je zamrlo ili se odvijalo sporo, s time da Savjet ministara BiH do sada nije poduzimao ništa po tom pitanju. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nedavno je formiralo upravo radnu skupinu za ovo područje. Odugovlačilo se u samom startu i nitko to nije uzeo kao inicijativu. Tek je neki dan formirana radna grupa i tu je izgubljeno nekoliko mjeseci, bez potrebe smo izgubili vrijeme, a sada, ako se počelo raditi na tome, nadam se da će se i završiti, istaknuo je Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, dodajući kako se pokušava naći način da se ograniči izvoz drvne sirovine u skladu sa potpisanim sporazumima, a tu su i CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zaključuje Zubić.

Podsjetit ćemo kako se ranije špekuliralo o uvođenju taksi na period od dvije godine, i to za izvoz piljene građe hrasta 120 KM, odnosno bukve 60 KM po m3. Ograničenje izvoza odnosilo bi se i nacijepano ogrjevno drvo u iznosu od 25 KM po toni, odnosno 18 KM po m3. Prikupljeni novac od taksi koristio bi se za razminiranje i zaštitu šuma te za izgradnju šumskih cesta.

Comments are closed.