HRVATSKE ŠUME RAZMATRAJU CERTIFICIRANJE DRVNE SJEČKE: Korak bliže „zelenijem“ načinu grijanja

Kohlbach / KBE Bioenergie

U sklopu godišnjeg seminara EPC-a u Zagrebu održan je službeni sastanak europskih udruga s Hrvatskim šumama. Generalni tajnik Bioenergy Europe iz Bruxelles-a Jean-Marc Jossart, član Uprave Hrvatskih šuma Ante Sabljić i direktor Sektora zelene energije Mario Klobučar raspravljali su o uvođenju sustava certificiranja drvne sječke „Good Chips“ što je dio procesa modernizacije drvnih goriva.

Hrvatske šume, kao tvrtka koja gospodari sa 72% šuma u Republici Hrvatskoj, glavni su dobavljač sječke tvornicama peleta i kogeneracijama, budući da raste trend proizvodnje energije iz drva i trenutno se iz njega proizvodi 65 MW zelene električne energije. U tom smislu Hrvatske šume razmatraju mogućnost uvođenja sustava certificiranja koji bi poboljšao kvalitetu sječke i raširio korištenje, ali članovi CROBIOMA očekuju kako će Vlada sječku i pelet promovirati u velikim energetskim postrojenjima poput Termoelektrane Plomin, ali i u poslovima javne nabave jer se većina drvnih energenata poput peleta izvozi, čime se poboljšava energetska bilanca zemalja uvoznica, a Hrvatska, nažalost, koristi fosilna goriva za grijanje javnih objekata.

Zaključeno je kako bi se ulazak Hrvatskih šuma u ovu certifikacijsku shemu mogao dogoditi do kraja godine kada europski stručnjaci ponovno dolaze u Dubrovnik na Adriatic Wood Days od 2.-3.12.

Comments are closed.