EUROPSKI PARLAMENT ŽELI BOLJI NADZOR: „Ne želimo uvoziti proizvode povezane s ilegalnim krčenjem šuma!“

Prije predstavljanja Strategije za šume Europske komisije, Europski parlament je glasovao o nizu izvješća u kojima poziva Komisiju da učini više za promicanje održivog upravljanja šumama u EU-u i zaštitu šuma u inozemstvu uklanjanjem proizvoda koji pridonose krčenju iz lanaca opskrbe EU-a. U priopćenju Parlamenta je navedeno kako šume imaju veliku društvenu, gospodarsku i ekološku vrijednost te kako su od iznimnog značaja za postizanje cilja ugljične neutralnosti Unije.

Isto tako, istaknuto je kako postoji jasna veza između krčenja šuma i međunarodne potražnje za proizvodima koji joj doprinose, a EU je znatan uvoznik tih proizvoda te bi trebala u okviru svoje trgovinske politike utjecati na rješavanje tog problema. S obzirom na to da održivo upravljanje šumama može pomoći u ublažavanju klimatskih promjena uz istodobno podupiranje ključnog gospodarskog sektora, Parlament poziva na ulaganje više sredstava iz zajedničke poljoprivredne politike u održivo šumarstvo u EU-u.

Osim toga, želi bolje mjere protiv nezakonite sječe i više provjera na granicama EU-a kako se ne bi uvezlo drvo proizvedeno na neodrživi način i proizvodi koji doprinose gubitku šuma. Uz to, zastupnici žele osigurati sustavno ocjenjivanje učinka trgovinskih sporazuma na stanje šuma, bioraznolikost i ljudska prava. Među zahtjevima se našla i upotreba satelita za praćenje krčenja šuma i šumskih požara u trećim zemljama, veće financiranje istraživanja i inovacija kako bi šume postale otpornije na klimatske promjene te obvezujući ciljevi za zaštitu i obnovu šumskih ekosustava, posebice primarnih šuma.

Comments are closed.