DRVOPRERAĐIVAČI SVE TEŽE PRONALAZE RADNU SNAGU: Radnika i interesa mladih je sve manje!

Sve više drvoprerađivača ima problema s pronalaskom radnika, obavijestila je u priopćenju Hrvatska gospodarska komora. Naime, kao glavni razlozi navode se odlazak u inozemstvo, nevoljkost mladih da sele u ruralne krajeve gdje se nalazi većina pogona, ali i nedovoljan interes za upis u strukovne škole i rad u struci. Istovremeno, starije generacije majstora se umirovljuju, dok mladi odlaze u druge zemlje EU-a.

Stručni kadar teško je pronaći i van Hrvatske, a pandemija dodatno otežava pronalazak i dovođenje radne snage iz inozemstva. Problem domaćim tvrtkama je i što radnici koji dođu kod njih već nakon godinu dana odlaze dalje, jer pravih majstora nedostaje i u EU gdje su plaće znatno više. Istovremeno, postoje određeni problemi u zapošljavanju zbog dugotrajnosti i kompliciranosti procesa odobrenja radnih dozvola, zbog čega tvrtke očekuju dodatna  pojednostavljenja – istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Drvoprerađivačkim tvrtkama je zajednički kronični nedostatak radnika u proizvodnji, stolara, CNC operatera i programera, inženjera drvne tehnologije, ali i električara, bravara, strojobravara i drugih strojarskih struka za održavanje postrojenja. – Drvna industrija uglavnom u ruralnim dijelovima RH iz kojih cijele obitelji odlaze, a mladi ne žele doći u mala mjesta, već žele u Zagrebu, na more i slično. Nedostaje nam radnika u proizvodnji i drvnih inženjera, a na našem području se školuju kuhari i konobari koji su u startu osuđeni na odlazak iz mjesta. Kod zapošljavanja stranih radnika problem je jezična barijera i osposobljavanje koje traje minimalno šest mjeseci, a stranci se uglavnom zadržavaju oko 1 godine pa se time dobije kratkoročno, a ne dugoročno rješenje – rekla je Sanja Mataija iz tvrtke Ciprijanović iz Bjeljevine kraj Orahovice.

Unatoč potražnji drvoprerađivača, čini se da tržište rada neće skoro odgovoriti na nju, barem sudeći po interesu mladih. Naime, na popisu 20 najpopularnijih tehničkih škola za iduću školsku godinu nema zanimanja koja su najtraženija u drvno-prerađivačkom sektoru.

Comments are closed.