CIJENE SIROVINE U AUSTRIJI POD PRITISKOM: Sirovina se skladišti na šumskim lagerima

Kohlbach / KBE Bioenergie

Skladišta su puna, a šumarske tvrtke posljednjih dana rade velike lagere. Posljedično, cijene sirovine se nalaze pod velikim pritiskom. Kada je riječ o tvrdom drvu, hrast je i dalje u solidnoj potražnji, ponekad po atraktivnim cijenama. Ističe se kako su u velikom problemu dobavljači tvrdog drva lošije kvalitete, poput bukovih sortimenata.

Industrijsko drvo se prodaje pod strogim količinskim kvotama za industriju papira, celuloze i kartona, ali cijene su također na vrlo niskoj razini.

Kod energetskog drva uočavaju se popunjene zalihe i mala potražnja. Već je u siječnju i veljači u Austriji bilo razvidno kako se događaju velike promjene na tržištu drva i drvnih proizvoda.

Prekomorski izvoz trupaca i piljene građe drva četinjača bio je uvelike smanjen zbog nedostatka kontejnera prema Kini, ali i zbog događaja na ostalim prekomorskim tržištima. Opće restrikcije uzrokovane koronavirusom dovele do ozbiljnih teškoća u izvozu piljene građe na okolna tržišta u srednjoj Europi, posebice prema Italiji.

Comments are closed.