ALARMANTNO ZDRAVSTVENO STANJE ŠUMA: Nema rješenja za Chalaru i hrastovu stjenicu

Kohlbach / KBE Bioenergie

Iako su na području Hrvatske prisutne unazad nekoliko godina, bolesti hrasta i jasena uzrokovane hrastovom stjenicom, odnosno gljivom Chalarom, sada šire paniku diljem države. Rješenja i dalje nema, a posljedice su katastrofalne. Upravo je to bila jedna od važnijih tema 10. Kongresa pilanara JIE održanog krajem rujna u Slavonskom Brodu.

Predstavnici šumarske i drvoprerađivačke struke stanje su proglasili katastrofičnim i alarmantnim jer će se smanjiti raspoloživost sirovine u narednim godinama i desetljećima. Primjerice, hrastova stjenica značajno smanjuje urod sjemena, a hrast odbacuje žir prije nego sazre, što znači da se značajno smanjuje prirast. Zbog obilja hrane, manjka prirodnih neprijatelja te odgovarajuće klime, stjenica se brzo proširila po cijeloj Hrvatskoj.

S druge strane, puno je veća opasnost gljiva Chalara koja napada jasen. Ona je stigla iz Kine, a sve upućuje na to da jasen čeka ista sudbina kao i brijest, koji je u potpunosti nestao iz Europe. Hrvatskoj je pod jasenom 180.000 hektara šuma, a neke države, poput Slovačke, Poljske ili Danske, zbog istog su razloga morale u potpunosti posjeći jasenove sastojine. Rješenja i dalje nema, a štete se tek trebaju izbrojati. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je da se radi na rješenju ovog gorućeg problema te da je jedino šumarska struka uz pomoć znanstvenih institucija u stanju sanirati i obnoviti šumske sastojine.

Comments are closed.