AKTIVNA ULOGA KOMORE FEDERACIJE: Traže se umrežavanje i edukacija

Kohlbach / KBE Bioenergie

Na ovogodišnjem AWD-u, već tradicionalno, sudjeluje veliki broj sudionika iz regije. Jedan od pokrovitelja je i Privredna komora Federacije BIH, koja AWD smatra idealnom prilikom za umrežavanje, edukaciju i predstavljanje sektorskih noviteta. Predsjednik Komore docent. dr. sc. Marko Šantić posebno ističe važnost inovacija, a o kojima će u ovogodišnjem programu biti mnogo riječi: –  Inovacijske aktivnosti su ključni pokretači cjelokupnoga gospodarskog razvoja. Inovativnost u drvnom sektoru te inovacija kao njezin rezultat vezani su za mnogobrojne čimbenike. Ulaganja u novu opremu i tehnologije sama po sebi nisu dostatna ukoliko izostane inoviranje postojeće i stvaranje nove proizvodnje koja će nastojati dosegnuti izvrsnost i tako postati globalno konkurentna.

Nadodaje i da je od iznimne važnosti kvalitetna regionalna suradnja, koja je ujedno i strateška poluga gospodarske stabilnosti Europe. – Države potpisnice procesa stabilizacije i pridruživanja preuzele su obvezu regionalne suradnje kroz razne procese, strategije inicijative i vijeća (SEECP, EUSAIR, AII, EUSDR, RCC). Pretpristupni fondovi prekogranične suradnje, na koje ove zemlje mogu aplicirati,  dobar su trening i priprema za strukturne i investicijske fondove koji će im biti na raspolaganju ukoliko se pridruže velikoj obitelji Europske unije.

Stoga su ADRIATIC WOOD DAYS idealna prigoda i zemljama kao što je Bosna i Hercegovina, saznati novosti iz ove branše, nastojati se kvalitetno umrežiti, a s ovim i poboljšati povlačenje raspoloživih sredstava pretpristupnih fondova prekogranične suradnje u kvantitativnom i kvalitativnom smislu – zaključuje Šantić. 

Comments are closed.