AGENCIJA ZA TRŽIŠNO NATJECANJE: Neće se pokretati postupak protiv Hrvatskih šuma

Kohlbach / KBE Bioenergie

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je povodom članka pod naslovom „Vinkovačka Spačva sumnja na kartel: Članovi udruženja omogućili su vlastitim tvrtkama 50 posto više drvne sirovine“, objavljenom u „Jutarnjem listu“ od 11. lipnja 2018., u skladu s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja provela prethodno ispitivanje stanja na mjerodavnom tržištu, kako bi utvrdila postoje li dostatne indicije za pokretanje postupka radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja.

U svom priopćenju, Agencija navodi kako su Hrvatske šume d.o.o. i Udruženje drvno prerađivačke industrije HGK 15. prosinca 2017. potpisali Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca, koje sadrži uvjete pod kojima poduzetnici mogu kupiti određenu količinu drvne sirovine, trupaca te kriterije koje pritom moraju ispunjavati. Nesporno je kako je Vlada RH odgovorna za upravljanje državnim šumama te kako Hrvatske šume imaju ovlaštenje da, kao javni šumo posjednik, gospodari šumama u vlasništvu RH, a sve temeljem Zakona o šumama, navodi Agencija.

Odluka koju su donijele HŠ nedvojbeno predstavlja realizaciju državne Strategije na način da se uspostavom optimalnog sustava opskrbe drvnom sirovinom, proizvođačima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, osiguraju pretpostavke za postizanje najsvrhovitije uporabe drvne sirovine u vlasništvu RH te da se potakne razvoj proizvodnje finalnih proizvoda, sve u funkciji gospodarskog rasta i konkurentnosti.

Odluka i Javni poziv za prodaju trupaca za 2018. godinu nisu imali za cilj niti za posljedicu podjelu tržišta, već isključivo provedbu nacionalne strategije razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u RH. Uvidom u kriterije utvrđeno je kako oni nisu bili diskriminatorni, već su svakome omogućili pristup drvnoj sirovini pod jednakim uvjetima, navodi Agencija te zaključuje kako nema indicija za pokretanje postupka utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja protiv Hrvatskih šuma.

Comments are closed.