ZAVRŠENA 18. DRVNO-TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA: Dva dana bogatog programa i kvalitetnih rasprava

Kohlbach / KBE Bioenergie

Nakon dva dana, završena je ovogodišnja Drvno-tehnološka konferencija. Nakon jučerašnjeg otvorenja i glavnine programa, središnji regionalni skup drvne industrije nastavljen je jutros s dva tematska bloka i zaključnom raspravom.

Mladen Perkov iz Klastera Inteligentna energija održao je prezentaciju na temu dobrih praksi u energetskoj učinkovitosti i inteligentnoj energiji. Inače, Klaster je poslovna mreža koja okuplja male i srednje tvrtke, znanstvene institucije, stručnjake i nevladine udruge s ciljem jačanja domaće industrije obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Perkov je istaknuo kako je budućnost energije „4D“, što znači da će biti ključno ostvariti dekarbonizaciju, decentralizaciju, deregulaciju i digitalizaciju.

Igor Đurišević iz Ministarstva poljoprivrede predstavio je natječaje za šumarski i drvno-tehnološki sektor. Istaknuo je pet mjera, a to su Ulaganje u šumsku infrastrukturu, Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura, Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture, Opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnih radova te Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva. „Od 2016. do sada tražila se potpora od milijardu i pol kuna. Prijavljeno je preko 1300 projekata, a odobreno preko 600 milijuna kuna“, naglasio je Đurišević i najavio buduće natječaje.

Primož Mubi iz slovenske tvrtke Intercet predstavio je nove tehnologije za smanjenje potrošnje energije i povećanje energetske učinkovitosti. Među njima je DESA – sustav za optimizaciju otprašivanja koji omogućava prosječnu uštedu energije od 67%. „Time se ujedno smanjuju i emisije CO2 u prosjeku za 46%, a tu su uštede i kod grijanja i hlađenja“, kazao je Mubi. Također predstavio je i Weinigove pogonske motore s razredom učinkovitosti IE3 te nadzor PowerCom Plus i CNC upravljane osi.

doc. dr. sc. Andreja Pirc Barčić sudionike je upoznala s provedbom stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta. Projekt će trajati tri godine, a vrijedan je oko 4 milijuna kuna. „Cilj je pokušati povezati studente s tvrtkama, odnosno omogućiti im da steknu iskustvo. Do sada je tako odrađeno 30-40 praksi“, kazala je Pirc Barčić te naglasila kako je u jesen prošle godine odrađena prva praksa u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, što je studentima bilo od velike koristi.

Održane su i dvije panel rasprave, a skup je završio optimističnim prognozama za cijeli na šumi bazirani sektor.

Comments are closed.