ZAPOČINJE RAZMINIRANJE ŠUMA U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI: Dodijeljena bespovratna sredstva za projekt KARLOVAC KARST

Kohlbach / KBE Bioenergie

U Zagrebu je između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatskih šuma potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije  – KARLOVAC KARST“ vrijedan 241 milijun kuna. Riječ je o projektu koji će omogućiti obnovu i održavanje šumskog zemljišta na području Karlovačke županije te istovremeno doprinijeti smanjenju udjela minski sumnjivih površina u Republici Hrvatskoj.

„Naša je zadaća očuvati bioraznolikost i okoliš u cijeloj Republici Hrvatskoj, a osobito u zaštićenim područjima, no to nije moguće na onima koja su zagađena minama ili minski sumnjiva. Stoga me veseli potpisivanje ovog ugovora“, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.  

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako su Hrvatske šume od svog osnutka uložile goleme napore te financijska sredstva u razminiranje šuma. „Uz EU projekte NATURAVITA (Osječko-baranjska županija) i FEARLESS VELEBIT (Ličko-senjska i Zadarska županija), KARLOVAC KARST je najbolji primjer za to. Provođenjem projekta KARLOVAC KARST nakon više od 25 godina osigurat će se siguran javni pristup područjima u kojima su prisutni eksplozivni ostaci rata ili se sumnja na njihovu prisutnost, ali i konačno omogućiti održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetano gospodarenje šumama u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama“, naglasio je Jakupčić.

Cilj projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita ukupno 1.929,08 ha šuma i šumskog zemljišta koje se prostire na području ekološke mreže Natura 2000 u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije (općina Tounj, Josipdol i Plaški). Provedbom projekta, zajedno s partnerom Ministarstvom unutarnjih poslova, razminirat će se 1.709,06 ha minski sumnjivog područja, rekonstruirati 43,60 km protupožarnih prosjeka s elementima šumskih cesta, te obnoviti 210,65 ha šuma i šumskog zemljišta. Trenutno Hrvatske šume, u različitim fazama provedbe, imaju projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna.

Comments are closed.