VELIKA INVESTICIJA: U Češkoj otvorena najsuvremenija tvornica za CLT

Nova proizvodna lokacija tvrtke Stora Enso za križno lamelirano drvo (CLT) u češkom Ždírecu svečano je otvorena početkom listopada. Riječ je o 79 milijuna eura vrijednoj tvornici, zahvaljujući kojoj će tvrtka moći odgovoriti na sve veću potražnju za održivim, isplativim i obnovljivim građevinskim materijalima.

Odluka o gradnji donesena je u rujnu 2020., a prvi panel proizveden je malo više od dvije godine kasnije. Ždírec je odabran zbog svog povoljnog položaja u blizini važnih europskih tržišta, a s novim proizvodnim pogonom, Stora Enso dodatno jača svoju poziciju jednog od vodećih svjetskih dobavljača građevinskih rješenja na bazi drva s ukupnim kapacitetom od 410.000 m³.

Procijenjeni godišnji proizvodni kapacitet nove tvornice bit će približno 120.000 m³.

„U cijelom svijetu, CLT ostavlja svoj pečat kao inovativni drvni proizvod budućnosti. Uspješno se koristi u rješenjima za podove, zidove i krovove za stambene, poslovne i industrijske zgrade. Bilo da se koristi u spektakularnim strukturama poput drvenih nebodera ili u tradicionalnijim drvenim zgradama kao što su škole i uredi, CLT nudi snagu, stabilnost, brzu montažu, isplativost i jedinstvene vjerodajnice održivosti“, poručili su iz finske tvrtke.

Prema riječima Martina Brebisa, upravitelja tvornice Ždírec, ovo je povijesni događaj za tvrtku. „Dodatne prednosti proizaći će iz integracije sa sadašnjom pilanom, primjerice u područjima sirovina, energije i logistike“, kazao je i nadodao kako će se ovime omogućiti otvaranje gotovo 100 novih radnih mjesta.

Inače, Ždírec je četvrta proizvodna jedinica za CLT tvrtke Stora Enso, nakon Bad St. Leonharda i Ybbsa u Austriji te Gruvöna u Švedskoj.

Comments are closed.