PRIMARNE I STARE ŠUME ČINE SVEGA 3% UKUPNIH ŠUMA U EU: Potrebno je bolje mapiranje i stroga zaštita

Novo izvješće Zajedničkog istraživačkog centra Europske unije pokazalo je kako je otprilike 4,9 milijuna hektara šuma u EU primarno ili starog rasta. Riječ je o svega tri posto ukupne šumske površine, a njihova zaštita je od vitalnog značaja za očuvanje biološke raznolikosti i ublažavanje klimatskih promjena. Ovo izvješće pridonosi obvezi EU-a preuzetoj u Strategiji o biološkoj raznolikosti do 2030. godine u definiranju, mapiranju, praćenju i strogoj zaštiti svih preostalih primarnih i starih šuma u EU.

„Europske netaknute šume prirodno su bogatstvo koje stoljećima pruža koristi ljudima i vitalno je za naše zdravlje, biološku raznolikost i klimu. One također drže važne povijesne i identitetske vrijednosti za lokalne zajednice. Zbog toga je mapiranje i praćenje preostalih primarnih šuma u EU važan doprinos sljedećem koraku – njihovoj strogoj zaštiti”, napomenuo je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

„Izvješće pruža znanstvene dokaze i naglašava nedostatke u znanju, kako bismo mogli poduzeti ispravne mjere za zaštitu ovog najdragocjenijeg dijela naše prirodne baštine”, naglasila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Također, izvještaj pokazuje i kako postoji potreba za boljim i ažurnijim mapiranjem primarnih i starih šuma, a otkriva i značajan deficit u mapiranju u nekim regijama EU-a, gdje nije poznato njihovo mjesto. Riječ je o površini od 4,4 milijuna hektara. Na onim područjima koja su mapirana, većina je već zaštićena. Izvještaj otkriva da je oko 93 posto njih u EU dio mreže zaštićenih područja Natura 2000, a 87 posto je strogo zaštićeno. 

Comments are closed.