POVIJESNI DOGOVOR U GLASGOWU: Do kraja desetljeća moramo preokrenuti trendove u krčenju šuma!

Kohlbach / KBE Bioenergie

Na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP26 koja se održava u Glasgowu više od 100 svjetskih čelnika obećalo je do kraja desetljeća zaustaviti i preokrenuti trendove u krčenju šuma i degradaciji tla, a za tu namjenu izdvojit će se 19 milijardi dolara javnih i privatnih sredstava. Deklaracija o korištenju šuma i zemljišta obuhvaća šume ukupne površine veće od 13 milijuna četvornih milja, a važno je istaknuti kako su je podržali i Brazil, Indonezija i DR Kongo na čijim se teritorijima nalaze iznimno vrijedne tropske kišne šume.

U ime čelnika zemalja o deklaraciji je izvijestio ured britanskog premijera Borisa Johnsona, koji je ustvrdio da je ovo sporazum bez presedana. “Imat ćemo priliku okončati dugu povijest čovječanstva kao osvajača prirode i umjesto toga postati njezin čuvar”, izjavio je Johnson. Prema sporazumu se tako 12 zemalja, uključujući Britaniju, obvezalo osigurati 8,75 milijardi funti (12 milijardi američkih dolara) javnog financiranja između 2021. i 2025. za pomoć zemljama u razvoju, uključujući napore za obnovu degradiranog tla i suzbijanje požara. Najmanje dodatnih 5,3 milijarde funti osiguralo bi više od 30 ulagača iz privatnog sektora, uključujući kompanije Aviva, Schroders i AXA, prenijela je Hina.

Najvažniji cilj konferencije u Glasgowu je donijeti odluke kojima bi se rast temperature zadržao na maksimalno 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, pri čemu znanstvenici kažu da će šume i takozvana “rješenja temeljena na prirodi” biti od vitalnog značaja za postizanje tog cilja.

Comments are closed.