OGA WOOD: Inovacija koja omogućava širu primjenu drva bagrema

Kohlbach / KBE Bioenergie

OGA Wood – vanjsko lijepljeno drvo bagrema novi je proizvod, odnosno inovacija nastala u Programu suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. kroz projekt B LIGHT Scheme „ROBINIA – Zajednički razvoj visokokvalitetnih vanjskih ploča Robinia pseudoacacia na bazi drva“.

Osnovni materijal OGA Wooda ne potječe iz eksploatacije tropskih kišnih šuma, već iz održivog i kontroliranog srednjoeuropskog šumarstva, a izdržljiv je barem kao bilo koje tropsko tvrdo drvo u vanjskim uvjetima.

Foto: OGA Wood

Jedina mana nelijepljenog bagremovog drva nakon sušenja i blanjanja oduvijek je bila sklonost savijanju i deformiranju – osobito ako je izloženo nepovoljnim vremenskim uvjetima. Zbog toga je do sada ograničavana njegova primjena u proizvodnji vanjskog namještaja, gradnji drvom i ostalim područjima gdje estetski zahtjevi uključuju veće dimenzije panela i zadržavanje oblika. Zahvaljujući OGA Wood-u, ta su ograničenja sada prošlost.

Presijecanjem zrna drveta i lijepljenjem kratkih blanjanih elemenata s malim poprečnim presjekom u uzdužnom i poprečnom smjeru sada su izrađene nenapregnute bagremove ploče i stupovi koji zadržavaju oblik i izvorne otporne karakteristike bagremovog drva.

OGA Wood se zato preporučuje proizvođačima vanjskog namještaja, arhitektima, proizvođačima opreme za igrališta, arhitektima za uređenje okoliša, ali i ostalima koji traže tvrdo drvo otporno na vremenske uvjete i promjene oblika.

Foto: OGA Wood

Više informacija: https://ogawood.com/

Comments are closed.