ODRŽIVI MATERIJALI U CENTRU NOVOG EUROPSKOG BAUHAUSA: Velika prilika za na šumi bazirani sektor!

Novi europski Bauhaus inicijativa je Europske komisije koja je usmjerena na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja zelenog plana. Upravo je ta inicijativa jedna od ključnih u postizanju održivog postpandemijskog oporavka Europe, a predsjednica Komisije Ursula von der Leyen jučer je održala važan govor kojim je istaknula njegovu važnost.

Spomenula je i potrebu za korištenjem novih, održivih materijala, što je svakako dobra vijest za cijeli na šumi bazirani sektor. „Povijesni Bauhaus hrabro je promovirao nove materijale poput čelika i cementa. Danas također moramo potražiti nove građevinske materijale. Ali ovaj put, riječ je o održivosti“, kazala je von der Leyen.

„Novi europski Bauhaus želi ubrzati tranziciju izgrađenog okoliša. Želi povećati materijal zasnovan na prirodi, podržati kružni dizajn i arhitekturu. Zgrade su odgovorne za 40% naše potrošnje energije. Ako to uspijemo promijeniti, imamo priliku globalno zatopljenje zadržati ispod 1,5 stupnjeva(…) I da: moguće je! Da, možemo svoje gradove pretvoriti u urbane šume!“, nadodala je predsjednica Komisije.

Comments are closed.