EUROPSKO TRŽIŠTE BIOMASE: Visoke zalihe i očekivanja pada cijena

Europska udruga za biomasu Bioenergy Europe u Bruxellesu je tijekom svoje godišnje konferencije održala raspravu o trenutnom stanju na europskom tržištu biomase. Gledajući trenutne prilike i kretanja na tržištu, može se uočiti vrlo neizvjesna situacija koju analitičari nazivaju „neviđenim tržišnim balonom“, uzrokovanim posljedicama straha od nestašica koji je proizašao iz razdoblja početka pandemije te uslijed kasnijih nepredvidivih tržišnih poremećaja i prekidanja većine nabavnih lanaca.

Analizirajući situaciju kod mnogih proizvođača biomase, ali i kod potrošača peleta, može se uočiti kako su zalihe sirovina i gotove robe početkom prosinca dosta visoke. Jedan od razloga za to je taj što su proizvodne tvrtke djelomično obustavile prodaju s idejom daljnjih špekulacija i očekivanja mogućeg povećanja cijena, ali trendovi na tržištu se posljednjih tjedana dosta preokreću i analitičari predviđaju pad cijena u skladu s financijskim posljedicama recesije i smanjenja kupovne moći, iako se kod drvnih energenata i eventualnih nestašica mogu pojaviti različite posljedice.

Sigurno će i početak razdoblja niskih temperatura u srednjoj Europi utjecati na veće korištenje biomase u energetskom miksu mnogih zemalja, a relativno visoke cijene fosilnih energenata će nesumnjivo u mnogim zemljama gurati u prvi plan potrošnju ogrjevnog drva i pelet, nešto više u rezidencijalnoj, odnosno nešto manje u industrijskoj proizvodnji energije.

Comments are closed.