AUSTRIJA POTIČE GRADNJU DRVOM: Kroz tzv. „CO2 bonus“ dodijelit će 20 milijuna eura

Kohlbach / KBE Bioenergie

Austrijsko Ministarstvo poljoprivrede daje 20 milijuna eura za promicanje drva kao građevinskog materijala. Subvencija koja se naziva „CO2 bonus“ namijenjena je poticanju zamjene ostalih građevinskih materijala drvom.

Prema Ministarstvu poljoprivrede, iz atmosfere se po kubnom metru drva skladišti do jedne tone CO2, a prosječna drvena obiteljska kuća zahtijeva oko 40 kubika drva.

Novac od CO2 bonusa dostupan je za nove zgrade i dogradnje u stambenim zgradama, kao i za zgrade za javne potrebe izrađene od drva, rekla je ministrica Elisabeth Köstinger.

Nepovratna subvencija iznosi jedan euro po kilogramu korištenog drva, a podnošenje zahtjeva za financiranje moguće je od 1. srpnja. Pravo na sufinanciranje imaju i fizičke i pravne osobe, ali i savezne, državne i lokalne vlasti. Dok tvrtke mogu dobiti 200.000 eura, “podnositelji zahtjeva bez poduzetničkog karaktera” mogu dobiti i do 500.000 eura.

U svakom slučaju, financirat će se maksimalno polovica troškova gradnje. „Ako gradite drvom, gradite održivo nekoliko generacija. Ovim financiranjem želimo jasno staviti do znanja da se vrtići, škole i zgrade budućnosti mogu graditi drvom ”, rekla je Köstinger.

Comments are closed.