ZA MJESEC DANA KONFERENCIJA NA KUPRESU: Ulaganje u obrazovanje kadrova bit će ključna poruka konferencije!

Već četvrtu godinu za redom održat će se ova etablirana konferencija, koja je, osim okupljanja velikog broja stručnjaka postala i vrlo uspješna komunikacijska platforma u Bosni i Hercegovini, što je  rezultiralo mnogobrojnim slučajevima intenzivne prekogranične i međusektorske suradnje. Konferencija na Kupresu održat će se 4. i 5.4.2019. u hotelskom kompleksu ADRIA SKI, a skup se već ranijih godina potvrdio kao središnje mjesto artikuliranja šumarskih i drvoprerađivačkih tema.

Cilj je snažnije potaknuti šumarski i drvoprerađivački sektor jugoistočne Europe na unaprijeđenje poslovanja i na bolju valorizaciju na šumi baziranih sektora te na aktivniju podršku vlasti na svim razinama. Organizatori ističu kako se već dosada bilježi dobar interes stručne javnosti te domaćih i inozemnih aktera, a osobito javnih poduzeća za gospodarenje šumama u Bosni i Hercegovini.

Proteklih  godina na Kupres su pristizali sektorski stručnjaci iz oba entiteta, odnosno na razini Republike Srpske i Federacije BiH te na razini lokalnih vlasti, općina i kantona. Ovogodišnji programski sadržaji uključit će nezaobilazne teme poput ”forest management”, ali i sve aktualnije teme obrazovanja i cjeloživotnog učenja u šumarstvu. Predviđen je i pregled pozitivnih trendova u Bosni i Hercegovini, certificiranja sirovine, intenzivne suradnje unutar EU te sudjelovanje na međunarodnim projektima.

Postojeća demografska kretanja i svojevrsna medijska nepopularnost sektora utječu na nedostatak radne snage, a na svim razinama se uočava potreba za ulaganjem u obrazovanje kadrova, kao i donošenje drugih stimulativnih mjera. Sve to, uz stalnu potrebu jačanja kapaciteta povlačenja sredstava iz EU biti će ključne poruke s konferencije, najavljuje Branko Ivković, generalni direktor ŠGD Hercegbosanske šume, koje su uz Hrvatski drvni klaster glavni suorganizator konferencije.

Osim državnih poduzeća za upravljanje šumama, očekuje se dolazak predstavnika sektorskih asocijacija, sindikata, šumarskih društava, brojnih privatnih drvoprerađivačkih te mnogobrojnih predstavnika akademskog i znanstveno-istraživačkog miljea.

Comments are closed.