VOLONTERI U SKLOPU BORANKE POSADILI 4.000 STABALA: Velika akcija u Žrnovnici kod Splita

Kohlbach / KBE Bioenergie

Prošle subote i nedjelje započela je ovogodišnja akcija pošumljavanja Boranka, i to na opožarenom području Žrnovnice kod Splita. 200-tinjak volontera posadilo je oko 4.000 novih stabala. Posađena su stabla hrasta crnike, čempresa, pinije i primorskog bora u sadnicama i sjemenu, dok su crni bor sadili u sjemenu.

Inače, ovo je već treća godina Boranke koju organizira Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama, Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Splitskim skautskim zborom uz podršku Ravnateljstva civilne zaštite, splitskog Gradskog društva Crvenog križa, kanadskog Veleposlanstva i Grada Splita. Tijekom 2018. i 2019. u akciji “Boranka” na opožarenim područjima Dalmacije sudjelovalo je oko 6.300 volontera iz cijele Hrvatske koji su zasadili 65.000 stabala na dalmatinskim požarištima. To je najveća ikad organizirana akcija pošumljavanja u Hrvatskoj. Dodajmo još i da je ovaj projekt pošumljavanja prošle godine u Bruxellesu dobio EuroEffie, najprestižniju nagradu za marketinšku učinkovitost.

Organizatori najavljuju kako će se pošumljavanje, ako to dozvole epidemiološka situacija i vremenske prilike, nastaviti 7. i 8. te 14. i 15. studenog na Mosoru (Sitno Donje).

Comments are closed.