VODEĆE BRITANSKE TRGOVINE BOJKOTIRAJU BRAZILSKO DRVO: ”Povucite sporni zakon o šumama”

Kohlbach / KBE Bioenergie

Britanski trgovci su upozorili Brazil kako će zbog predloženog Zakona o šumama bojkotirati nabavu njihovih drvnih proizvoda. Sporni prijedlog će prema mišljenju Britanaca potaknuti brže uništavanje amazonskih prašuma, a samim time i ugroziti opstanak Amazone te prava domorodačkih zajednica.

Smatra se kako bi njegova implementacija ugrozila i ostvarivanje ciljeva iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2015. godine. Više od 40 poznatih tvrtki, među kojima su Tesco, Morrisons te Marks & Spencer, potpisale su otvoreno pismo kojim se pozvalo brazilski parlament da odbije predloženi tekst zakona, a koji je podržao i predsjednik Jair Bolsonaro.

Potpisnici ističu kako je ključan korak prisiliti brazilske vlasti da se pridržavaju globalnih zakonskih odredbi o okolišu, čime bi se ograničilo ilegalno krčenje šuma u Amazoni što je postao jedan od globalnih okolišnih i ekoloških problema. Potpisnici pisma, iza kojeg osim trgovaca i vodećih supermarketa stoje i poljoprivredne tvrtke i investitori, poput švedskog mirovinskog fonda AP7 i norveškog osiguravatelja Storebrand STB.OL, ističu kako treba hitno djelovati i kako su duboko zabrinuti zbog predloženog prijedloga zakona i nastavka devastacije prašuma u Amazoni.

Comments are closed.