VLADA PODRŽALA DRVNU INDUSTRIJU: Plaćanje sirovine na 100 dana i kreditna sredstva

Kohlbach / KBE Bioenergie

Vlada je na sjednici koja upravo traje prihvatila Prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Za drvnu industriju je najvažnija mjera produženje plaćanja drvne sirovine kod Hrvatskih šuma sa 60 na 100 dana, a na prijedlog Ministarstva poljoprivrede.

Donesene su i mjere odgode plaćanja određenih poreza te uvođenje moratorija na kreditne obaveze i reprogramiranje postojećih kredita u nadležnosti HBOR-a. Krediti za likvidnost realizirat će se preko poslovnih banaka. MRRFEU će biti zadužen za uspostavu novog financijskog instrumenta „COVID-19 zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.

Uvode se i potpore za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim koronavirusom, za što će biti zaduženo Ministarstvo rada. Ministarstvo gospodarstva je zaduženo za uvođenje dodatnog grace perioda za obvezu očuvanja radnih mjesta, a da se pritom ne gubi pravo na potporne mjere vezano uz realizaciju investicijskih projekata koji se provode sukladno Zakonu o poticanju ulaganja.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić, nadzirat će provedbu usvojenog Zaključka, te po potrebi predložiti Vladi Republike Hrvatske i donošenje novih mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa.

Usvojene su i druge mjere iz nadležnosti drugih ministarstava, a koje mogu pomoći tvrtkama iz drvoprerađivačkog sektora:

 

   I. MINISTARSTVO FINANCIJA

1.         Odgoda i/ili obročna otplata javnih davanja.
Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) 
2.         Uvođenje moratorija na kreditne obveze klijenata po postojećim plasmanima.
3.         Reprogramiranje postojećih kredita klijentima HBOR-a uz uvođenje počeka u otplati glavnice kredita.
4.         Odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja tzv. hladni pogon (izuzev kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama) u suradnji s poslovnim bankama.
5.         Odobravanje garancija (polica osiguranja) poslovnim bankama izvoznika i HBOR-u u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza s ciljem odobravanja novih kredita za obrtna sredstva – likvidnost.
6.         Povećanje opsega garantnog fonda za osiguranje izvoza dodatnim proširivanjem kruga prihvatljivih korisnika polica osiguranja sa izvoza i turizma na gospodarske subjekte koji posredno izvoze ili su dobavljači izravnih izvoznika.
Poslovne banke – mjere podrške
7.         Mjera uvođenja Stand still-a tj. obustave izvršenja svih mjera prisilne naplate prema svim dužnicima (pravnim ili fizičkim osobama) u razdoblju od tri mjeseca.
8.         Krediti za likvidnost i radni kapital (plaće i radni kapital, izuzev obveza prema financijskim institucijama) ročnosti do tri godine.
9.         Provođenje reprograma od strane kreditnih institucija prema označenim klijentima po ubrzanom postupku bez reklasifikacije u status neispunjavanja obveza.
     II. MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE
10.      Povećanje alokacije za financijski instrument ‘ESIF Mikro zajmovi’ za obrtna sredstva mikro i male poduzetnike (1.000-25.000 eura, poček 12 mjeseci, smanjenje kamata  na 0,5% – 0,75% – 1,0% ovisno o indeksu razvijenosti) koje provodi HAMAG-BICRO.
 

11.     

Smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite sa 30% udjelom obrtnih sredstava ‘ESIF Mikro i Mali zajmovi’ na 0,1 %-0,25%-0,5%, ovisno o indeksu razvijenosti koje direktno provodi HAMAG-BICRO.
12.      Povećanje maksimalne stope jamstva za ‘ESIF pojedinačna jamstva’ za kredite za obrtna sredstva sa 65% na 80% glavnice kredita (iznos jamstva 150.000-1.000.000 eura) koje provodi HAMAG-BICRO putem 17 financijskih institucija.
13.      Bezuvjetno produljenje trajanja projekta s rokom završetka u ožujku, travnju i svibnju 2020. godine, kao i obveze povrata sredstava s rokom dospijeća u ožujku, travnju i svibnju za 90 dana– za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koji su u provedbi.
14.      Potvrđivanje 75% potraživanih izdataka iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kroz Zahtjev za plaćanje, a ostalih 25% po provedenoj kontroli ispravnosti izdataka u predmetnoj nabavi radova/roba i/ili usluga i donošenju odluke o ne/postojanju nepravilnosti kao temelja za zadržavanje 25% iznosa.
15.      Uspostava novog financijskog instrumenta „COVID-19 zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.
   III. MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA
16.      Potpore za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenima koronavirusom.
17.      Privremena mjera suspenzija potpora za samozapošljavanje i zapošljavanje s ciljem osiguranja dodatnih sredstava za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenima koronavirusom.
18.      Osiguranje isplate minimalne plaće za osobe s invaliditetom zbog zadržavanja u zaposlenosti.
19.      Odgoda plaćanja novčane naknade za sve poslodavce obveznike kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom.
20.      Omogućavanje korisnicima EU potpora mogućnost privremene obustave ili odgode provedbe projekata, odgodu plaćanja povrata i uvažiti smanjeno ostvarenje planiranih indikatora na projektima uslijed objektivnih novonastalih okolnosti.
21.      Bezuvjetno produljenje trajanja projekta od tri mjeseca – za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali koji su u provedbi i sa rokom završetka u mjesecima ožujak, travanj i svibanj 2020.
22.      Potvrđivanje 75% potraživanih izdataka iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali kroz Zahtjev za plaćanje, a ostalih 25% po provedenoj kontroli ispravnosti izdataka u predmetnoj nabavi radova/roba i/ili usluga i donošenju odluke o ne/postojanju nepravilnosti kao temelja za zadržavanje 25% iznosa.
 IV. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA
23.      Uvođenje dodatnog grace perioda za obvezu očuvanja radnih mjesta, a da se pritom ne gubi pravo na potporne mjere vezano za realizaciju investicijskih projekata koji se provode sukladno Zakonu o poticanju ulaganja.
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) 
24.      Moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova te Mikro i malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020. te prolongat otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo.
25.      Uspostavljanje novog financijskog instrumenta Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva (brža obrada, poček, niža kamatna stopa).
26.      Odgoda plaćanja naknade za korištenje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima.
 V. MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
27. Odgoda roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama d.o.o. za drvne sortimente – prerada drva i proizvodnja namještaja.
28. Odgoda roka izvršenja ugovornih obveza korisnicima svih investicijskih mjera Programa ruralnog razvoja.
29. Odgoda roka izvršenja ugovornih obveza vezanih uz potpore male vrijednosti 2019. – prerada drva i proizvodnja namještaja.
30.      Uspostavljanje kreditne linije za obrtna sredstva za sektor poljoprivrede i šumarstva te prerade drva.

 

Comments are closed.