VLADA DAJE POLA MILIJARDE EURA ZA NJEMAČKE ŠUME: „Stanje je alarmantno!“

Klimatske promjene u Njemačkoj su već uzrokovale sušenje velikih šumskih područja. Stanje je toliko ozbiljno da je Ministarstvo poljoprivrede osmislilo hitnu pomoć za spas šuma kojom bi 500 mil. EUR trebalo hitno ući u sanaciju njemačkih šuma.  Od prošle godine osušilo se preko 110.000 hektara šume, što je uistinu alarmantno područje.

Do sada je ministarstvo podržavalo šumarsku politiku s oko 30 mil. EUR godišnje, pri čemu se od 2020. godine dodjeljuje dodatnih 10 mil. EUR godišnje. Osim toga, oko 25 mil. EUR uložit će se u istraživanje i održivost, navodi ministarstvo u svom priopćenju, a isto prenose vodeći europski mediji. Ipak, predstavnici njemačkog šumarstva nisu zadovoljni tim sredstvima jer su po njima nedovoljna.

Njemačko vijeće za šumarstvo procjenjuje da će u idućih 10 godina biti potrebno najmanje 2 mlrd. EUR kako bi se pokrili troškovi sanacije i popravaka već nastale štete. Isto tako, treba ukloniti 30 milijuna kubika mrtvog drva četinjača te ga zamijeniti listopadnim stablima koja su otpornija na promjenjivu klimu.

– Svako stablo koje ne zasadimo danas je jedno stablo manje za našu djecu i unuke – zaključuje povodom alarmantne štete u šumama njemačka resorna ministrica Julia Klöckner.

 

Comments are closed.