VINKOVCI ĆE POTICATI GRIJANJE NA BIOMASU: Žele smanjiti onečišćenje zraka

Kohlbach / KBE Bioenergie

Gradsko vijeće Vinkovaca nedavno je usvojilo nacrt Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka u idućih pet godina na gradskom području, a u tom će planu ključnu ulogu imati promjena načina grijanja, piše Glas Slavonije. U ukupnim emisijama s područja Vinkovaca najveći doprinos u godišnjoj emisiji čestica imaju emisije malih kućnih ložišta koja koriste drva za ogrjev, pa se sukladno tome i najveće zagađenje događa tijekom sezone grijanja.

Zato je glavnina mjera u Akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka za Vinkovce usmjerena na kućanstva koja su dominantni lokalni izvor emisija čestica, a na području grada je oko 4.000 kućanstava koja u sezoni grijanja koriste drva za ogrjev te pri tome oko 40 posto kućanstava koristi tehnologije izgaranja s visokim emisijama čestica. Stoga je cilj ekonomskim poticajima i subvencijama potaknuti zamjenu korištenja otvorenih kamina, konvencionalnih peći i kotlova na drva novim visokoučinkovitim uređajima za loženje s niskim emisijama čestica pri izgaranju biomase, kao što su ekološki dizajnirane peći i kotlovi na drva ili peći i kotlovi na pelete.

To ćemo pokušati ostvariti u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i to je nužno učiniti u određenom vremenskom razdoblju kako bismo što je prije moguće postigli granične vrijednosti emisije čestica – najavio je v.d. pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović.

Comments are closed.