Uragani otvorili potrebu za drvom iz Kanade. Trump prethodno ”zaledio” sporazum i otežao trgovačke odnose

Nakon razornih uragana Harvey i Irma u južnom SAD-u očekuje se značajan porast potražnje za građevinskim materijalima, posebice drvom kao važnim i tradicionalnim graditeljskim materijalom. Uz to, politički pregovori između američke i kanadske vlade, koji još uvijek traju, mogli bi dovesti do povećanja cijena drvne građe. 

Naime, ranije ove godine, vlada SAD-a je pod vodstvom predsjednika Trumpa optužila Kanadu za subvencioniranje domaće drvne industrije i prodaju mekog drva gotovo 7 posto ispod fer tržišne cijene. SAD je zaprijetio uvođenjem uvoznih tarifa od gotovo 30 posto na svo meko drvo iz Kanade. Uvođenje tarifa, uz porast potražnje za drvnom sirovinom nakon uragana, mogli bi dovesti do značajnog porasta cijena drvne građe, obzirom da se zahtjevi neće moći ispuniti iz domaćih izvora, stoga je već zabilježen pojačan uvoz iz Europe, poput Njemačke i skandinavskih zemalja.

U nedavnom izvješću, Nacionalna udruga graditelja kuća (NAHB), sa sjedištem u Washingtonu, D.C., objavila je da će tarife povećati troškove drvne građe za 8,8 posto za američke potrošače, što će povisiti uobičajenu cijenu obiteljske kuće za 1700 USD. Kanadska vlada izražava nadu da će dodatni domaći pritisak koji proizlazi iz uragana utrti put za konačni dogovor, rekao je prošli tjedan kanadski ministar prirodnih resursa Jim Carr.

Comments are closed.