UKINUT ZELENI BONUS U ITALIJI: Nema više odbitaka za ugradnju drvnih proizvoda!

Od početka 2020. nije moguće koristiti direktne odbitke za ekološke građevinske proizvode i ostvarivati direktne popuste na fakturi koje su do sada direktno odobravali dobavljači opreme. Nova financijska pravila omogućuju korištenje ove poticajne mjere samo za višestambene zgrade (kondominij) koje ugrađuju ekološke proizvode u vrijednosti od 200.000 EUR ili više.

Navedene izmjene Zakona o proračunu razočarale su drvnu industriju i industriju namještaja koje su upravo u prethodnom razdoblju uspijevale plasirati niz proizvoda na domaćem talijanskom tržištu, bilo u rezidencijalnom ili hotelskom segmentu. Sada se ozbiljno špekulira kako će nova mjera snažno utjecati na poslovanje sektora te posebice na količine poslova za domaće tvrtke, zbog čega sektorska asocijacija FederlegnoArredo nastavlja s lobiranjem za izmjene primijenjenih korekcija.

Ecobonus, odnosno sismabonus (dio subvencija se odnosio na sezmičko – protupotresno usklađivanje građevina) imali su za cilj poticanje korištenja prirodnih i ekoloških materijala i energetski učinkovitih uređaja u graditeljstvu.

Tijekom prosinca je talijansko parlamentarno povjerenstvo preporučilo nastavak ove mjere i pohvalilo dosadašnje učinke, no potom je Zakon o proračunu donio novo rješenje koje anulira ovaj hvaljeni i vrlo jednostavni pristup ostvarivanju poticaja prilikom izdavanja računa. Budući korisnici se upućuju na klasične procedure povrata olakšica za koje je potrebno ispuniti i priložiti niz dokumenata i dozvola, uključujući i katastarske izvode te tehničke izračune, a odobreni novac će se refundirati kroz višegodišnje razdoblje.

Comments are closed.