Završen 5. Kongres pilanara JIE

U Slavonskom Brodu je 29.10. završen 5. Kongres pilanara koji je ostvario važne rezultate u području boljeg valoriziranja primarne prerade drva u zemljama JIE. Posebno priznanje sektoru iznio je resorni ministar Tihomir Jakovina, koji je naglasio važne statističke pokazatelje koji svrstavaju na šumi bazirane industrije u vodeće industrije i prave pokretače ekonomije. Suficit, rast izvoza, zelena radna mjesta, zapošljavanje na ruralnim područjima, samo su neki od argumenata koji potvrđuju da je Vlada dobro postupila kada je drvnu industriju svrstala u strateške grane gospodarstva.Više od 200 sudionika Kongresa iz 12 zemalja raspravljalo je o trenutnim prilikama, izazovima i budućnosti sektora. Ocjenjeno je da suradnja drvoprerađivača u regiji nema alternative i da ulazak Hrvatske u EU treba doprinijeti rastu ovog sektora u svim zemljama regije jer će se moći poboljšati protok drvnih roba, komercijalnih i tehnoloških informacija te omogućiti pokretanje znanstveno-istraživačkih projekata na području šumarstva i prerade drva.

Potpis sporazuma o regionalnoj suradnji, koji je upriličen na Kongresu, predstavlja veliki korak prema uspostavi intenzivnije sektorske suradnje, posebice vezano uz potrebu povećanja uporabe drva i primjene drva kao odličnog graditeljskog materijala. Glavni cilj regionalne suradnje je popularizacija sektora, a sve navedeno trebalo bi dovesti do otvaranja novih zelenih radnih mjesta i smanjiti negativne učinke globalnog zagađenja, u čemu ovaj sektor već daje veliki doprinos smanjenju emisija CO2. Drvna industrija i šumarstvo vide svoju važnu novu ulogu u europskim razvojnim smjernicama, a vlade zemalja u regiji mogu već sada učiniti konkretne poteze za zadržavanje drva u regiji, kroz jačanje sustava zelene javne nabave kojom se mnogi javni objekti mogu opremiti kvalitetnim drvnim proizvodima, čime se jača energetska učinkovitost i smanjuju okolišni utjecaji.

S druge strane, konkurencija na tržištu pilanskih proizvoda je sve snažnija pa se primjena novih i sofisticiranih tehnologija nameće kao ključna pretpostavka za postizanje globalne konkurentnosti. O tome je na Kongresu izneseno niz novih informacija i primjera te su prezentirane najbolje prakse iz europskih pilana.

Naredni 6. Kongres će se održati 28.10.2015.

Više na www.kongres-pilanara.com.

Comments are closed.