UBRZAVANJE ZELENE TRANZICIJE: UK planira raniju zabranu ugljena

Britanska vlada razmatra zabranu proizvodnje električne energije uz ugljena od 1. listopada 2024. To je godinu dana ranije u odnosu na dosadašnji plan, a osnovni je cilj ubrzati dekarbonizaciju elektroenergetskog sektora.

Udio električne energije proizvedene iz ugljena u 2019. godini u Velikoj Britaniji iznosio je svega tri posto, što je značajan pad u odnosu na 2012. kad je taj udio iznosio 39 posto. Isto tako, važna je vijest i kako je Britanija ove godine oborila rekord time što je čak 67 dana funkcionirala bez „prljave struje“.

Prema podacima regulatora OFGEM-a u drugom kvartalu ove godine dominantna je bila proizvodnja električne energije iz plina (22,7%), slijede vjetroelektrane i solari (19%) te nuklearna energija (10,7%) i bioenergane (8,4%), dok je iz ugljena proizvedeno tek 0,35% električne energije.

Prije deset godina Drax je bio najveći potrošač ugljena u Velikoj Britaniji, ali se u međuvremenu gotovo u potpunosti prebacio na proizvodnju energije iz biomase, a ugljen planiraju u potpunosti izbaciti do ožujka.  „Ugljen nije budućnost. To je bio masovni pothvat, a rezultat svega toga je što smo smanjili emisiju CO2 s više od 20 milijuna tona godišnje na gotovo nulu“, rekao je ljetos Will Gardiner, izvršni direktor moćne grupe.

Comments are closed.