Održana Skupština Hrvatskog drvnog klastera

Kohlbach / KBE Bioenergie

Na jučer održanoj godišnjoj Skupštini Hrvatskog drvnog klastera iznesene su ocjene trenutnog stanja u drvoprerađivačkom sektoru, utvrđene su smjernice za djelovanje Klastera u narednom razdoblju te potvrđeno vodstvo Klastera. Darko Prodan ostaje na čelu Izvršenog odbora, a predsjednica Skupštine je i dalje Bernarda Cecelja. Na Skupštini je sudjelovao i niz gostiju iz nadležnih državnih tijela i institucija na čelu s pomoćnikom ministra poljoprivrede Domagojem Križajem te predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma Ivanom Pavelićem.

U proteklih godinu dana glavne aktivnosti i nastojanja drvoprerađivača bile su uglavnom okrenute prema EU okruženju u cilju prilagodbe i jačanja tržišnih pozicija proizvođača namještaja i drvnih proizvoda na zajedničkom EU tržištu, koje je već niz godina ujedno i glavno tržište za cjelokupni drvoprerađivački sektor.

Klaster je također bio vrlo aktivan na domaćem tržištu nizom inicijativa i otvaranjem važnih tema poput opskrbe drvnom sirovinom ili uključivanja drvoprerađivačkog sektora u industrijsku strategiju. Problematika selekcije i obrazovanja stručnih kadrova je od strane drvoprerađivačkih tvrtki ocjenjena kao prioritetna pa su pokrenute važne edukacijske inicijative s vodećim međunarodnim institucijama poput Instituta za drvo iz njemačkog Rosenheima te sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Jedna od ključnih aktivnosti odnosila se na daljnje jačanje suradnje sa drvoprerađivačkim sektorom u zemljama jugoistočne Europe u cilju pokretanja i intenziviranja EU projekata regionalnog karaktera.

 

Comments are closed.