U Umjetničkom paviljonu priznanja najboljim drvoprerađivačkim tvrtkama

Kohlbach / KBE Bioenergie

Prigodom svečanog zatvaranja dvomjesečne izložbe “Šuma” u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, na kojem se u četvrtak okupilo više od 150 uzvanika iz na šumi baziranih industrija, održana je dodjela priznanja istaknutim drvo-prerađivačkim tvrtkama i pojedincima.

Suorganizator izložbe Hrvatski drvni klaster je uz podršku Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK istaknuo najbolje primjere djelovanja tvrtki i pojedinaca u sektoru, a priznanja su dodijelili državni tajnici, Tugomir Majdak iz Ministarstva poljoprivrede te mr.sc. Željko Uhlir iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Drvna industrija predstavlja važan dio izvoznog gospodarstva a bazira se na domaćoj sirovini, stoga je važno informirati najširu javnost o dobrim rezultatima i kvalitetnim sektorskim perspektivama, moglo se čuti od više govornika prekrasnog ambijenta Umjetničkog paviljona na zagrebačkom Zrinjevcu.

Za doprinos stvaranju dodane vrijednosti i zapošljavanje na ruralnim područjima priznanje je dodijeljeno tvrtki Ciprijanović d.o.o. iz Orahovice, tvrtka Prostoria d.o.o. dobila je nagradu za primjenu dizajna i jačanje međunarodne konkurentnosti, a Lokve d.o.o. za primjenu inovacija. Za uzorno gospodarenje privatnim šumama i održivi pristup pošumljavanju pohvaljena je obitelj Mirka Habijaneca iz Križevaca. Ceremoniji zatvaranja prisustvovali su i mnogobrojni predstavnici javnog, političkog i gospodarskog života, uključujući predstavnike stranih veleposlanstava i međunarodnih asocijacija, ali i za sektor važnih subjekata poput Šumarskog fakulteta, Komore inženjera, Hrvatskog šumarskog društva, itd. Govoreći ispred šumarske struke, član Uprave tvrtke Hrvatske šume d.o.o. Ante Sabljić istaknuo je nemjerljivi značaj koji šuma nizom svojih općekorisnih funkcija ima za razvoj ruralnih krajeva u RH. Šuma je izvor života i moramo biti pažljivi prema njezinim promjenama, dok drvna industrija treba i dalje oplemenjivati naše drvo i stvarati proizvode visoke dodane vrijednosti, zaključio je Sabljić.

Šuma je prva u nizu multidisciplinarnih izložbi inspiriranih prirodom, nastala u organizaciji Umjetničkog paviljona u Zagrebu i Hrvatskog drvnog klastera, a konceptom je obuhvatila slikarstvo, skulpturu, književnost i produkt dizajn tijekom razdoblja od XIX. stoljeća sve do danas. Tijekom trajanja izložbe preko 6.000 domaćih i stranih posjetitelja moglo je vidjeti recentna djela Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Naste Rojc, Dušana Džamonje, Hermana Bollea i mnogih drugih poznatih autora.

Izložbom je ostvaren jedinstven spoj umjetnosti, gospodarstva i neprocjenjivih sirovinskih resursa koji pokrivaju skoro polovinu nacionalnog teritorija, rekao je Marijan Kavran, direktor Klastera. Ovim važnim kulturnim događajem na šumi bazirane industrije su naglasile svoju više stoljetnu prisutnost u društvu, snažnu tradiciju i bogat umjetnički izričaj, koji je kroz dva stoljeća bio kod mnogih eminentnih umjetnika često inspiriran šumom, njezinim proizvodima i okruženjem. Istovremeno, izložba je skrenula pozornost na potrebu još šire medijske i društvene valorizacije šumskog i drvnog resursa, a održana je uz podršku mnogih šumarskih i drvo-prerađivačkih tvrtki i institucija koje su pomogle organizaciju i tisak prestižnog kataloga, zaključio je Kavran.

Comments are closed.