U BIH 2.500 RADNIKA OSTALO BEZ POSLA: Gospodarska komora FBIH pomaže drvnoj industriji

Kohlbach / KBE Bioenergie

Oko 2.500 radnika u drvnoj industriji BiH je ostalo bez posla, ali dobra je vijest da se situacija posljednjih mjeseci popravila te je veći broj radnika vraćen na posao. Situacija izazvana pandemijom koronavirusa uzrokovala je pad izvoza u drvnoj industriji BiH od 31,9 mil. EUR u prvih devet mjeseci 2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. Istovremeno, ukupan uvoz drvnog sektora iznosio je 138,4 mil. EUR ili 17 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Iako je situacija početkom pandemije izgledala vrlo loše, pravovremenim reakcijama je izbjegnut najgori scenarij. Važnu ulogu u očuvanju drvoprerađivačke industrije imala je Gospodarska komora FBiH, koja je provela nekoliko ključnih aktivnosti. Komora je osigurala kontinuiranu komunikaciju između gospodarskog realnog sektora te izvršne i zakonodavne  vlasti koja je rezultirala sa nekoliko zakonskih rješenja koja su, koliko toliko, „držala BiH gospodarstvo na životu.“ „Komora je bila i partner drvnom sektoru u nekoliko aktivnosti od kojih se izdvaja projekt „Jačanje konkurentnosti drvoprerađivačkog sektora u Hercegovini“, ističe dr.sc. Marko Šantić, predsjednik.

Projekt je u implementaciji, a ima za cilj doprinijeti održivom ekonomskom rastu i povećanom izvozu ciljanih malih i srednjih poduzeća, razvojem kvalitetne i obrazovane radne snage, korištenjem alata informacijske i komunikacijske tehnologije u optimizaciji poslovanja te stvaranje uvjeta za inovacije. Projekt provodi Drvni klaster Hercegovina kao vodeći partner, u suradnji sa INTERA Tehnološkim Parkom iz Mostara, Gospodarskom komorom FBiH i poduzećem Hera d.o.o. Mostar. Projekt traje 18 mjeseci,  a ukupna vrijednost projekta je 307.194,38 EUR, od čega Europska unija financira 242.012,34 EUR putem bespovratnih sredstava u okviru EU4Business.

Isto tako, u organizaciji Drvnog klastera „Namještaj i drvo“, Gospodarske komore FBiH i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,  05. i 06. kolovoza održana je dvodnevna Drvno-tehnološka i konferencija o šumarstvu „Tajan 2020“ koja je rezultirala sa nekoliko važnih zaključaka koji se odnose na inspekcijski nadzor, Zakon o šumama, nastavak komunikacije sa vladinim sektorom na svim razinama u FBiH te  pokretanje multisektorskog  pristupa i povezivanja drvnog sektora, u prvom redu s turizmom te ostalim kompatibilnim sektorima gospodarstva. „Predstoji složen proces postpandemijskog oporavka u kojem će dobro doći podrška kolega iz Hrvatske i drugih EU zemalja“, zaključio je predsjednik Šantić. www.kfbih.com

Comments are closed.