TURSKA OBORILA GUINNESSOV REKORD: U jednom danu posadili 11 milijuna stabala

Kohlbach / KBE Bioenergie

Tursko je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva 11. studenoga 2019.  kampanjom „Dah za budućnost“ uspjelo oboriti Guinnessov rekord za najviše zasađenih sadnica u jednom satu. Rekord su oborili u Corumu gdje je u jednom satu posađeno 303.150 sadnica, čime je oboren rekord koji je do sada držala Indonezija s 232.547 sadnica.

Zahvaljujući akciji „Dah za budućnost“ posađeno je ukupno 13 milijuna stabala, od čega je 11 milijuna sadnica bilo uspješno zasađeno tijekom jednog dana i to na 2.023 lokacije u 81 provinciji. Tursko Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva kampanju je pokrenulo krajem listopada, a ona je funkcionirala na način da građani „usvoje“ sadnicu putem interneta.

Pripreme za ovo pošumljavanje trajale su mjesecima, u njemu je sudjelovalo milijun ljudi, a predsjednik Recep Tayyip Erdoğan proglasio je 11. studeni Nacionalnim danom pošumljavanja u Turskoj te izrazio želju da ceremonija sadnje stabala postane višegodišnja tradicija u Turskoj i time primjer ostalim zemljama svijeta.

Comments are closed.