TRGOVINA MEKOG DRVA USPORAVA: Rusija, Bjelorusija, Njemačka i Finska povećale prodaju u 2019

Kohlbach / KBE Bioenergie

Rusija je nadmašila Kanadu i postala je najveći svjetski izvoznik mekog drva, stoga se očekuje kako će konačni izvještaji za 2019. godinu pokazati kako su Rusi isporučili gotovo 32 mil. m3 građe, što predstavlja udio od 23% u globalnoj trgovini mekog drva. Unatoč vidnom usporavanju ekonomija u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji uvoz drvne građe na tim tržištima na kraju će ipak biti veći u 2019. godini nego što je to bilo u 2018. godini, navodi konzultantska tvrtka WRQ u svojoj prvoj ovogodišnjoj objavi.

Prvih devet mjeseci 2019. nisu bili optimistični jer je zabilježen drugi najniži međugodišnji rast u odnosu na prethodno razdoblje od osam godina. Od deset vodećih svjetskih zemalja izvoznica mekog drva Rusija, Bjelorusija, Njemačka i Finska lani su najviše povećale prodaju drva. Međutim, proizvodnja građe je prošle godine pala i u SAD-u i u Kanadi zbog razočaravajuće niskih prodaja na američkom tržištu stanova te zbog blaže potražnje za sjevernoameričkom građom na inozemnim tržištima. Od siječnja do rujna 2019. izvoz građe iz Kanade je smanjen za 5% u odnosu na prošlu godinu, dok su američke pošiljke u inozemstvo smanjenje za čak 23%. Alarmantno je stanje u Britanskoj Kolumbiji budući da su mnoge tvrtke od ove jeseni počele s prekidima poslovanja, uslijed čega je cjelokupna godišnja proizvodnja pala za 19%.

Suprotni trendovi zabilježeni su u Kini koja je u prvih 5 mjeseci 2019. uvezla 15% više mekog drva nego u istom razdoblju 2018., a treba dodati kako kineski uvoz drva raste već pet godina zaredom. Uvozne cijene drvnih proizvoda u Kini su pale tri uzastopna tromjesečja zaredom i one sada prosječno iznose 174 USD/m3 što je najniža razina od 2016. Njemački izvoz mekog drva dostiže rekorde jer je količinom od 8,2 mil. m3 izvezenih u 2018. godini označeno povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu i čak 23% više u odnosu na 2014. Njemački izvoz je nastavio rasti i u 2019. godini, a najveći porast se odnosi na pošiljke u Kinu, SAD, Veliku Britaniju i Indiju. Razvoj trgovine s Kinom analitičari ocjenjuju izvanrednim jer je količina izvoza drva porasla sa 102.000 m3 tijekom prvih devet mjeseci 2018. na čak 580.000 m3 u istom razdoblju 2019. godine.

SAD su postale glavno odredište za njemačke trupce, a isporuke su se povećale deset puta u samo tri godine, što je i razumljivo uslijed kanadsko-američkog trgovinskog rata. SAD nije samo najveće tržište njemačkih izvoznika drvne građe, već se radi o tržištu koje Nijemci postižu najviše cijene, zaključuje WRQ-a.

Comments are closed.