SVJETSKA BANKA I OBŽ O UNAPRJEĐENJU GOSPODARENJA DRVNOM MASOM: „Industriji su potrebne potpore“

Kohlbach / KBE Bioenergie

U prostorijama Svjetske banke u Zagrebu održan je drugi sastanak između predstavnika Svjetske banke i Osječko-baranjske županije na temu unaprjeđenja gospodarenja drvnom masom u Hrvatskoj.

Clas Sander, viši ekonomist za okoliš Svjetske banke predstavio je analizu kojom je ustanovljeno da su hrvatske šume visokokvalitetne i prirodno obnovljive te je zaključeno kako Hrvatske šume dobro gospodare šumama u Hrvatskoj.

“Naša dosadašnja iskustva govore kako je potrebno promijeniti potpore šumarstvu i šumarskoj industriji kako bi postala međunarodno konkurentna te povećala prihode i prilike za zapošljavanje“, rekao je Tuukka Castren, viši stručnjak za šumarstvo, koji se video linkom iz ureda Svjetske banke u Washingtonu uključio na sastanak. Nadodao je i kako nove tehnologije postavljaju zahtjeve pred sva svjetska gospodarstva te da su nužne promjene koje će ih pratiti.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako su iskustva i prijedlozi koji su izneseni od strane predstavnika Svjetske banke na primjerima drugih europskih zemalja dobar temelj za promišljanje o efikasnijem gospodarenju drvnom masom koja bi za cilj trebala imati povećanje gospodarske aktivnosti, odnosno povećanje izvoza finalnih proizvoda i veću zaposlenost u drvnom sektoru.

Zaključeno je i kako je tradicija istoka Hrvatske u proizvodnji i prodaji proizvoda od drva te da se reforma tog sustava mora pripremiti kvalitetno uključujući u dijalog sve dionike ovog procesa, a za samo provođenje potreban je višegodišnji okvir kako bi bili spremni na izazove tržišta koji će se naći pred drvoprerađivačima.

Comments are closed.