STRAŠNE POSLJEDICE ŠUMSKIH POŽARA U EUROPI: U 2019. je izgorjelo preko 400.000 ha prirodnih površina

Zajednički istraživački centar Europske komisije predstavio je godišnje izvješće o požarima u Europi, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi za 2019. godinu, u kojoj su svijet pogodili najteži šumski požari u novijoj povijesti. Izgorjelo je više od 400.000 hektara prirodnih površina u Europi, a šumskim požarima pogođen je rekordan broj zaštićenih prirodnih područja.

Prema rezultatima izvješća, klimatske promjene i dalje utječu na trajanje i intenzitet sezone požara u Europi. Do ožujka, prije „sezone požara” u većini zemalja, ukupna opožarena površina EU-a već je premašila godišnji prosjek posljednjih 12 godina. Međutim, zahvaljujući boljoj pripravnosti i učinkovitijem odgovoru, 2019. spriječeno je više nesreća i izgubljeno manje života nego prethodnih godina.

Najviše požara u EU-u bilo je u Španjolskoj, Portugalu i Poljskoj, dok je Rumunjska pretrpjela najveću štetu na zaštićenim područjima (73.444 ha izgorjelog područja). Istovremeno, šumski su požari teško oštetili zaštićena područja EU-a u mreži Natura 2000: gotovo polovina ukupne opožarene površine u EU-u 2019. (159.585 ha) nalazi se u tim ključnim područjima bioraznolikosti. No 2019. spriječeno je i više nesreća te izgubljeno manje života nego inače: u zemljama uključenima u izvješće 2019. zabilježene su tri ljudske žrtve šumskih požara.

Comments are closed.