SLUČAJEVI OTPUŠTANJA RADNIKA U BIH: 30 radnika do daljnjega na birou

Kohlbach / KBE Bioenergie

Tvornica za proizvodnju drvnog peleta FINAL GROUP iz mjesta Lušci Palanka, u blizini Sanskog Mosta, potpuno je obustavila proizvodnju zbog masovnog otkazivanja narudžbi iz Italije.

To će vjerojatno trajati mjesec-dva, kada ćemo započeti proizvodnju za domaće tržište. Prisiljeni smo na ovu mjeru kako bismo umanjili poslovne gubitke, istaknuo je za lokalne medije Besim Hrnić, vlasnik tvrtke, dodajući kako je navedena situacija uzrokovana ekonomskim poteškoćama uslijed pojave koronavirusa u Italiji, kao i zbog uvođenja posebnog prometnog režima u Italiji, Sloveniji i u Hrvatskoj. – Čim je započela panika zbog koronavirusa, došlo je do otkazivanja narudžbi, a upravo smo kroz proteklih godina na tržištu sjeverne Italije uspostavili dobre poslovne veze.

Mediji u BiH prenose kako su u posljednjih  mjesec dana na udaru bili proizvođači peleta i ogrjevnog drva, ali kako bi se prema mišljenju ekonomskih stručnjaka daljnji razvoj situacije mogao vrlo negativno odraziti na budućnost BiH drvne industrije. Vanjskotrgovačka komora BiH je objavila kako je došlo i do statističkog pada izvoza svih roba na tržište Italije, budući da je u prva dva mjeseca ove godine izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti od 173,11 mil. KM, što pokazuje pad izvoza od -18,26 % u odnosu na isti period prethodne godine.

Comments are closed.