SLOVENCI IPAK ISKORISTILI PAMETNU SPECIJALIZACIJU: Akcijski plan za pametne drvene zgrade

Još su 2017. državni tajnici u Vladi zaduženi za provedbu slovenske strategije pametne specijalizacije (DSDS S4) odobrili Akcijski plan strateškog partnerstva za razvoj i inovacije, pametne zgrade u lancu prerade drva (SRIP PSiDL). Odobreni akcijski plan i prioriteti S4 čine osnovu na koju su fokusirani partneri u provedbi.

Autori smatraju kako će doći do povećanja konkurentnosti Slovenije, upravo većom uporabom drva u projektima drvne gradnje. Gospodarska komora, odnosno Udruženje drvne i namještajske industrije jedna je od tri korisnice programa SRIP PSiDL, a dionik eu programu čini 67 članova, od čega su preko 80% tvrtke te 20% istraživačke i podupirajuće organizacije u građevinarstvu, drvnoj i namještajnoj industriji, kao i u elektro industriji.

U drugoj fazi projekta, koja traje do kraja 2019. godine, započeta je realizacija navedenih ciljeva prije svega usmjerenih na razvoj novih tehnologija, proizvoda i rješenja u 4 fokusirana područja: (1) Lanac proizvoda od drva (2) Pametni uređaji i sustavi (3) Aktivno upravljanje zgradama (4) Napredni nebiogeni građevinski proizvodi. Pametna uporaba drva biti će glavni razvojni fokus u izgradnji energetski učinkovitih i pametnih višekatnih drvenih zgrada s primjenom pametnog namještaja a isto će se i financirati iz EU programa pametne specijalizacije.

Comments are closed.